Oud Sluis beste restaurant van Nederland

In de top-100 van eetgids Lekker 2009, die maandag is gepresenteerd, verdringt chef-kok Sergio Herman zijn Maastrichtse collega Hans van Wolde van de eerste plaats.

Nieuw in de toptien zijn de Vrienden van Jacob in Santpoort (7), Inter Scaldes in Kruiningen (9) en Chapeau! in Bloemendaal (10). La Rive (Amsterdam), Cordial (Oss) en Toine Hermsen (Maastricht) horen volgens Lekker niet meer tot de top.

Het is voor de 31ste keer dat Lekker een gids uitbrengt met de vijfhonderd beste restaurants van Nederland. In de nieuwe top-100 zijn zes debutanten opgenomen. De snelste stijger is het dit jaar geopende restaurant Fred in Rotterdam dat binnenkomt op 67. Andere nieuwe namen zijn ’t Schulten Hues in Zutphen (73), ’t Raethuys in Wateringen (93), Ca’del Biro in Maastricht (95), Aan de Poel in Amstelveen (96) en Linnen in Oisterwijk (98).

Solo in Gorinchem, Ciel Bleu in Amsterdam en Vinkeles, ook in Amsterdam horen ook tot de winnaars van 2009: zij stijgen fors. Onder de verliezers zijn Visaandeschelde (Amsterdam), Le Cirque (Scheveningen) en de Limonadefabriek in Streefkerk, die een flinke duikeling maken. ’t Arsenaal in Naarden van chef-kok Paul Fagel staat niet meer in de top-100.

De volledige top-10 van Lekker 2009 (tussen haakjes de positie vorig jaar):

1 Oud Sluis, Sluis (2)

2 De Librije, Zwolle (3)

3 Beluga, Maastricht (1)

4 De Bokkedoorns, Overveen (9)

5 De Zwethheul, Schipluiden (6)

6 De Leest, Vaassen (10)

7 De Vrienden van Jacob, Santpoort (12)

8 De Lindenhof, Giethoorn (7)

9 Inter Scaldes, Kruiningen (19)

10 Chapeau!, Bloemendaal (13)

Sergio Herman, chef-kok van restaurant Oud Sluis (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden