Oud-Rochdalebaas Möllenkamp moet ruim 2 miljoen euro schadevergoeding betalen

De corrupte oud-corporatiebaas Hubert Möllenkamp moet ruim 2 miljoen euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank vandaag bepaald.

Tjerk Gualthérie van Weezel
Hubert Möllenkamp in 2014. Beeld anp
Hubert Möllenkamp in 2014.Beeld anp

Möllenkamp - die vanwege zijn opvallende dienstauto bekendstaat als 'De Maseratiman' - werd eind maart in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel voor een reeks aan fraudefeiten. Door omkoping, oplichting en valsheid in geschrifte benadeelde hij jarenlang de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale waar hij meer dan twintig jaar de baas was. Dat hij later onder ede bij de parlementaire enquête woningcorporaties loog over die omkoping, leverde hem nog een extra veroordeling op.

Nu pakt de strafrechter hem ook financieel hard aan, alhoewel uit het vonnis blijkt dat de rechter ervan uitgaat dat Möllenkamp de boete mogelijk nooit zal kunnen betalen.Zijn advocaten betoogden dat Möllenkamp niet kan betalen, omdat hij inmiddels volledig aan de grond zit wegens een schuld van rond de 10 miljoen euro. Als 67-jarige zou hij bovendien 'niet meer in staat' zijn om inkomen te genereren. Maar de rechtbank stelt vast dat het faillissement van Möllenkamp nog niet rond is en dat zolang vaststaat dat hij inderdaad niets zal kunnen betalen. Hij zou bovendien een betalingsregeling kunnen afspreken met justitie om uiteindelijk alsnog te kunnen voldoen.

Naast Möllenkamp veroordeelde de rechtbank ook zijn ex-vrouw Alberdien V. Zij werd eerder veroordeeld voor het opstellen van valse facturen en moet de drie ton die ze daardoor verdiende, terugbetalen.

De Amsterdamse bouwmiljonair Henk O. (76 jaar) moet in totaal 2,5 miljoen euro aan justitie overmaken. Hij werd eerder veroordeeld tot 2 maanden cel omdat hij Möllenkamp omkocht - onder meer met Mercedessen en ander auto's. De 2,5 miljoen is het voordeel dat O. gehad zou hebben van die omkoping. Rochdale kocht van hem een jachthaven aan de Nieuwe Meer voor een veel te hoge prijs.

Lees meer

Proces
Mercedessen, een zwembad, en voor tonnen 'renteloze leningen' - in het proces tegen voormalig Rochdale-directeur Hubert Möllenkamp was er meer dan genoeg te bespreken (+).

Cowboy-bestuurders geofferd
De schandalen bij semipublieke organisaties als Rochdale, Meavita en NS zijn eenvoudig te doorgronden: er zaten megalomane managers achter en falende toezichthouders met te veel bijbanen. Of is er toch meer aan de hand? (+)

'Ethiek is blinde vlek in bedrijfsleven'
Een onethische beslissing blijkt intern zelden te worden afgestraft als deze een bedrijf winst oplevert. Een interview met organisatiepsycholoog Niek Hoogervorst (+).

Gevoelig voor het grote geld
Een lange reeks van frauderende vastgoedmannen kwam de laatste jaren voorbij. Waarom zijn er zo veel fraudezaken in het vastgoed? Vier verklaringen en een voorspelling (+).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden