nieuws

Oud-PVV’er Hero Brinkman vrijgesproken van lekken informatie naar De Telegraaf

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag oud-PVV’er en voormalig politieman Hero Brinkman vrijgesproken van het lekken van vertrouwelijke politie-informatie naar De Telegraaf. Wel is hij veroordeeld voor het opzoeken van informatie in politiesystemen voor zijn partner.

Rechtbanktekening van voormalig PVV’er en ex-politieman Hero Brinkman (m). Beeld ANP
Rechtbanktekening van voormalig PVV’er en ex-politieman Hero Brinkman (m).Beeld ANP

Het voormalige Kamerlid heeft hiervoor een taakstraf van zes uur gekregen, maar omdat hij langer in voorlopige hechtenis heeft gezeten, hoeft hij die niet uit te voeren. De rechtbank dacht in de eerste instantie aan een taakstraf van 20 uur, maar onder meer omdat het te lang heeft geduurd voordat zijn zaak is behandeld, krijgt hij een kortere straf.

Er is volgens de rechters onvoldoende vast komen te staan dat het Brinkman is geweest die in 2016 en 2017 informatie doorsluisde naar De Telegraaf. De journalist in kwestie heeft gezegd ‘meerdere bronnen’ te hebben gehad. De krant heeft destijds een zestal artikelen gepubliceerd waarin gelekte informatie werd gebruikt, onder meer over terrorisme.

Het Openbaar Ministerie heeft eerder aangehaald dat Brinkman boos was op de politie, omdat de top hem na zijn vertrek uit de PVV zou hebben gedwarsboomd. Hierin zou volgens de officier van justitie het mogelijke motief liggen. Er was een half jaar celstraf geëist.

De oud-politieman erkende tijdens een eerdere zitting dat hij boos was op de politie. Volgens hem onderschatte de politie destijds de gevaren voor een terroristische aanslag. Dat hij bewust vertrouwelijke informatie heeft gelekt, heeft Brinkman altijd ontkend.

‘Ik heb 33 jaar bij de politie gewerkt. Ik heb nog nooit iets gelekt, aan niemand. Ik was een doodeerlijke politieman.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden