Oud-president Peru voert campagne vanuit zijn cel

SANTA CRUZ De voormalige Peruaanse president Alberto Fujimori, veroordeeld tot 25 jaar cel voor misdaden tegen de menselijkheid, onderricht sinds een maand of drie zijn volgelingen in de gevangenis....

Van onze correspondent Allart Hoekzema

Fujimori’s indoctrinatieactiviteiten werden onlangs aan de kaak gesteld door het Peruaanse weekblad Caretas. Volgens het tijdschrift bezoeken honderden ‘fujimoristische’ activisten, onder wie leiders van volksbewegingen uit arme zones van het land, wekelijks de politiebasis Diroes in het oosten van Lima, waar de oud-president gevangen wordt gehouden.

Het schijnt dat de 71-jarige Fujimori, die Peru met harde hand regeerde van 1990 tot 2000, zich op theatrale wijze presenteert tegenover zijn volgelingen. ‘Een groot doek wordt opgelicht’, aldus het weekblad, en vervolgens verschijnt Fujimori om ‘vol bekeringsijver’ een speech te houden ter ondersteuning van de kandidatuur van Keiko, die zich volgens opiniepeilingen op de tweede plaats bevindt in de kiezersvoorkeur. Een politicoloog legt in het artikel van Caretas uit dat Fujimori via talrijke maatschappelijke organisaties zijn ‘politieke cliëntelisme’ heeft geperfectioneerd.

Het is niet de eerste keer dat de bezoeken aan de oud-president voor opschudding zorgen. Sinds zijn gevangenisregime twee jaar geleden werd versoepeld, heeft hij niet alleen legio parlementariërs ontvangen, maar ook waarzegsters, straatartiesten en muzikanten. Zijn jongste dochter Sachi Marcela trad begin dit jaar zelfs in het huwelijk in Fujimori’s gevangenis, nadat ze van de regering hiervoor speciale toestemming had gekregen. De advocaat Carlos Rivera, vertegenwoordiger van de slachtoffers van Fujimori’s regime, zei deze week: ‘De Diroes lijkt al het hoofdkwartier van Fuerza 2011, de partij van Keiko.’

Rubén Rodríguez Rabanal, de baas van het nationale penitentiaire instituut INPE, bevestigde onlangs dat er dagen zijn waarop Fujimori zo’n 180 personen op bezoek krijgt. Maar hij voegde eraan toe dat de oud-president bij wet gerechtigd is zoveel bezoekers te ontvangen als hij maar wil. De huidige Peruaanse president Alan García verklaarde begin deze week instructies te zullen geven om het gevangenisregime van Fujimori ‘met meer prudentie’ toe te passen. ‘Het is een exces dat de visites veranderen in indoctrinatiesessies of verkiezingsmanifestaties. Dat moet worden gelimiteerd’, aldus García.

Parlementslid Keiko Fujimori ontkent dat de gevangenis van haar vader wordt gebruikt als ‘indoctrinatiecentrum’. Volgens Keiko zijn de bezoekers ‘simpelweg personen, in meerderheid van nederige afkomst, die hun genegenheid, steun en solidariteit willen betuigen aan een groot ex-staatshoofd’.

De regering van Fujimori kenmerkte zich door corruptie, autoritarisme en een meedogenloze strijd tegen de maoïstische guerrillagroepering Lichtend Pad. Met de arrestatie in 1992 van de twee leiders, Abimael Guzmán en Elena Iparraguirre, werd de beweging geneutraliseerd. Fujimori’s comfortabele situatie in de Diroes vormt een schril contrast met de Spartaanse omstandigheden waaronder de nummers één en twee van Lichtend Pad worden vastgehouden op de marinebasis El Callao. President Alan García gaf Guzmán en Iparraguirre begin deze maand toestemming met elkaar te trouwen. In Peru geldt voor gehuwde gedetineerden een soepeler visiteregime.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden