Oud-president Lech Walesa krijgt toch zijn pensioen

Lech Walesa kan zich weer volledig aan de politiek wijden. Het Poolse parlement heeft gisteren een wet aangenomen die staatshoofden na afloop van hun regeerperiode recht geeft op levenslang pensioen, zodat de voormalige Poolse president zijn baan als elektricien kan opgeven....

AP; REUTER

AP, Reuter

WARSCHAU

Uit protest tegen de laksheid van het parlement om een dergelijke regeling te treffen, had Walesa zich op 2 april gemeld bij zijn oude werkgever, de scheepswerf in Gdansk.

De wet geldt met terugwerkende kracht voor drie presidenten: Walesa, Jaruzelski en Kaczorowski. Walesa, de eerste democratisch gekozen president van Polen na het communistische tijdperk, heeft zich er steeds tegen verzet dat ook Jaruzelski van de regeling zou kunnen profiteren. Jaruzelski riep in 1981 de staat van beleg uit in zijn strijd tegen de door Walesa geleide vakbond Solidariteit.

Om zo veel mogelijk partijen tevreden te stellen, besloot het parlement ook een pensioen toe te kennen aan Kaczorowski, de laatste president van de Poolse regering-in-ballingschap in Londen. Deze regering is zich tijdens het communistische bewind na de oorlog blijven beschouwen als de enige ware regering.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden