Oud-president Gambia weigert op te stappen, militairen bezetten hoofdkantoor kiescommissie

President Yahya Jammeh van Gambia blijft weigeren zijn verkiezingsnederlaag te aanvaarden. Maar de man die het land 22 jaar met ijzeren hand regeerde, kan mogelijk niet rekenen op voldoende steun binnen zijn krijgsmacht. Ook de leiders van de regionale West-Afrikaanse organisatie Ecowas willen dat Jammeh opstapt.

Kees Broere
Yahya Jammeh tijdens een persconferentie uitgezonden op 2 december 2016 in Banjul. Beeld anp
Yahya Jammeh tijdens een persconferentie uitgezonden op 2 december 2016 in Banjul.Beeld anp

Dinsdag liepen de spanningen in de hoofdstad Banjul aan verschillende kanten hoog op. Militairen bezetten het hoofdkantoor van de Gambiaanse kiescommissie, die eerder oppositiekandidaat Adama Barrow tot winnaar uitriep. En vier Ecowas-presidenten kwamen op bezoek, in een poging dictator Jammeh tot andere gedachten te brengen.

Vooral dit bezoek is van grote betekenis. De presidenten van Liberia, Sierra Leone, Nigeria en Ghana hebben Adama Barrow eerder als winnaar gefeliciteerd. Een hoge ambtenaar van Ecowas verklaarde dinsdag dat militair ingrijpen door de regionale organisatie een 'voorstelbare oplossing' zou kunnen zijn.

Bewezen

Ecowas heeft, zoals begin deze eeuw in Sierra Leone, vaker militair ingegrepen. De landen die nu aandringen op het vertrek van Jammeh als president van Gambia hebben zich de afgelopen jaren zelf steeds meer als democratie bewezen. Zoals Ghana, waar John Mahama enkele dagen geleden nog maar zijn verlies bij de verkiezingen heeft geaccepteerd.

Muhammadu Buhari van Nigeria, net als Mahama lid van de Ecowas-delegatie in Banjul, kwam in 2015 aan de macht door de zittende president te verslaan. Nigeria is de politieke en economische grootmacht in West-Afrika en beschikt over een krijgsmacht die vele malen sterker is dan de Gambiaanse.

De presidenten van Liberia, Sierra Leone, Nigeria en Ghana lopen een hotel in in Serekunda op 13 december, na eenvergadering om Jammeh over te halen zijn nederlaag te erkennen. Beeld anp
De presidenten van Liberia, Sierra Leone, Nigeria en Ghana lopen een hotel in in Serekunda op 13 december, na eenvergadering om Jammeh over te halen zijn nederlaag te erkennen.Beeld anp

Militair ingrijpen

En dan is er nog Senegal, het land dat Gambia aan drie kanten omsluit. Het is bekend dat de democratisch verkozen president van dit land, Macky Sall, de leider van Gambia liever vandaag dan morgen ziet vertrekken. Eerder al liet Sall troepen van het Senegalese leger samentrekken bij de grens van Gambia.

Of het tot een regionaal militair ingrijpen komt, hangt mede af van de kant die de Gambiaanse krijgsmacht zelf zal kiezen. Eerder leek het erop dat de militaire leiders van het land zich loyaal zouden betonen aan Adama Barrow, de winnaar van de verkiezingen begin deze maand. Maar legerleider Ousman Badjie zegt nu enkel steun te geven aan de president - wie dit ook moge zijn.

Verre van geliefd

De afgelopen dagen zijn in Banjul, en elders in het land van nog geen twee miljoen mensen, soldaten gezien die loopgraven aanlegden. Bij de bevolking is Jammeh, die bij een staatsgreep aan de macht kwam, verre van geliefd. Maar de Gambianen weten dat de dictator er niet voor terugschikt tegenstanders op te pakken, te martelen en soms zelfs te laten executeren.

Op vrijdagavond 2 december feliciteerde Yahya Jammeh zijn opponent nog met de overwinning. Een week later echter verklaarde hij de uitslag 'gefraudeerd en onacceptabel', een oordeel overigens dat juridisch gesproken enkel de kiescommissie kan geven. Jammeh maakte duidelijk dat hij naar het Hooggerechtshof zal stappen.

De voorzitter van de kiescommissie Alieu Momarr Njai, houdt vast aan de overwinning van Barrow, al is diens marge de afgelopen week enigszins bijgesteld. De nieuw verkozen president zelf wil dat Jammeh 'onmiddellijk' opstapt. De Ecowas-delegatie sprak dinsdag ook met Barrow.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden