Oud-president Centrale Bank Curaçao en Sint Maarten niet veroordeeld voor belastingfraude

Het Openbaar Ministerie op Curaçao heeft een gevoelige nederlaag geleden: Emsley Tromp, de man die tussen 1991 en 2017 president was van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, wordt niet veroordeeld voor belastingfraude. Dat heeft de rechter in Willemstad vrijdag bepaald. Het Openbaar Ministerie heeft twee weken om in beroep te gaan.

Het gebouw van de rechtbank op Curaçao.Beeld anp

Volgens de rechter heeft Tromp tussen 2007 en 2015 geen juiste belastingaangifte gedaan. Maar het bewijs dat hij opzettelijk zo'n 2,6 miljoen euro aan inkomstenbelasting heeft achtergehouden en zich hierdoor heeft verrijkt, schiet volgens de rechter tekort.

Het Openbaar Ministerie had tegen Tromp een boete geëist van omgerekend 4,75 miljoen euro. Het OM wilde ook een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een maximale taakstraf van 240 uur. De verdediging hield overeind dat Tromp pas na zijn pensioen de inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie op Curaçao zei dat het vonnis bestudeerd zal worden. Het OM is door de verdediging van Tromp er eerder van beschuldigd met deze zaak een 'politiek proces' te voeren. Volgens de rechter is daarvan echter niets gebleken.

Een van de advocaten van de oud-bankpresident gaf eerder aan dat het OM gedreven zou worden door 'hogere machten en krachten'. Daarmee zou de Nederlandse overheid zijn bedoeld. In zijn pleidooi herhaalde hij die woorden niet. Wel stond er volgens hem 'veel op het spel' en was sprake van 'buitengewoon grote belangen'.

Witwassen en corruptie

Het belastingonderzoek naar Emsley Tromp, die met zijn 26 jaar als bankpresident geldt als een van de machtigste personen op Curaçao, was onderdeel van een veel groter onderzoek naar witwassen en corruptie. De verwachting is dat dit tegen het einde van het jaar zal zijn afgerond, waarna mogelijk een nieuwe strafzaak start.

Het grotere onderzoek is in handen van het zogeheten Team Bestrijding Ondermijning (TBO), waaraan Nederland een forse financiële bijdrage levert. Het team heeft ten doel de banden op de Caribische eilanden van het Nederlands koninkrijk tussen de onderwereld en bovenwereld bloot te leggen. De kans is groot dat hierbij nog meer namen van vooraanstaande verdachten zullen opduiken.

Een andere zaak waarin de naam van Tromp al is gevallen, is die tegen de vermogende Nederlandse bankier John Deuss. Tromp zou diens First Curacao International Bank opvallend coulant hebben behandeld. Deuss werd veroordeeld voor illegaal bankieren, maar schikte in 2013 de zaak voor 35 miljoen euro.

Fiscaal probleem

Rechter Van der Spoel noemde eerder in zijn ondervraging van Emsley Tromp de zaak tegen hem 'in de kern een fiscaal probleem'. De argumenten in deze kwestie draaien rond de eigen pensioenstichting die de bankpresident beheerde. Tromp wist onder meer bij de Banco di Caribe een lening van drie miljoen dollar zonder onderpand af te sluiten voor zijn vriendin. Daarvan zou 400 duizend dollar, zo'n 360 duizend euro, zijn doorgesluisd naar zijn pensioenfonds.

Officier van Justitie Saskia de Vries meende juist dat Tromp 'mogelijk ernstige misdaden' heeft begaan, waarover hij nooit enige uitleg heeft gegeven. Binnen de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten zou Tromp als onaantastbaar bekend hebben gestaan. 'Ondergeschikten durfden geen vragen te stellen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden