Analyse

Oud-president Carter en zijn vrouw zijn niet gekrompen. Maar wat gebeurt er wel op deze foto?

De foto van Jill (links) en Joe Biden (rechts) naast Jimmy Carter en diens echtgenote Rosalynn leidde tot veel verwonderde reacties.  Beeld AP
De foto van Jill (links) en Joe Biden (rechts) naast Jimmy Carter en diens echtgenote Rosalynn leidde tot veel verwonderde reacties.Beeld AP

Als mensen ouder worden, krimpen ze. Maar op de foto die vorige week werd gemaakt van oud-president van de VS Jimmy Carter (96) en zijn echtgenote Rosalynn (93) is het wel heel gortig. De nieuwe president Biden en zijn vrouw Jill lijken reuzen naast de Carters, bij wie ze op bezoek waren. Wat is hier aan de hand?

Arnout le Clercq

De foto verscheen op het Twitteraccount van het Carter Center, de ngo van de oud-president, die van 1977 tot 1981 in het Witte Huis zat. Dat leidde tot verwonderde reacties, van mensen die zich afvroegen of de Carters in een poppenhuis wonen tot twitteraars die het beeld vergeleken met de vervreemdende filmkunst van David Lynch.

Eerst de feiten. De mensen op de foto verschillen niet dramatisch in lengte. Jill Biden is met 1,68 zelfs kleiner dan Jimmy Carter (1,77). Dat Joe Biden met 1,82 langer is dan Rosalynn Carter (1,65) verandert niets aan het feit dat de proporties in de foto bizar zijn. Hoe komt deze vervorming tot stand? Fotograaf van het Witte Huis, Adam Schultz, weigerde toelichting te geven, schrijft The New York Times. ‘Dat mogen mensen zelf uitvogelen.’

Fotograaf Pete Souza, die acht jaar lang de Obama’s vastlegde, wilde de Amerikaanse krant wel een hint geven: kijk naar de schoenen van president Carter. Die zijn enorm in vergelijking met de rest van zijn lichaam. Ze verraden de modus operandi van Schultz: een groothoeklens.

Een groothoeklens komt van pas om iedereen in een kleine ruimte in beeld te krijgen. Handig als de fotograaf niet voldoende afstand kan nemen. Maar het heeft ook effect op de verhoudingen in de foto. Objecten of personen die dichter bij de camera staan, worden veel groter dan dingen die verder weg zijn. Zelfs een klein verschil in afstand tot de lens wordt uitvergroot. Doordat de Carters een beetje terug leunen, is het effect hier extra sterk. De vervorming is het sterkst aan de randen van de lens, precies waar de Bidens zitten.

De foto bewerken om de juiste verhoudingen terug te krijgen, was geen optie. Het bewerken of corrigeren van persfoto’s is niet bon ton, schrijft The New York Times. Zeker niet als het om (oud-)presidenten gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden