Oud-president Botha krijgt boete na weigering bij Tutu te getuigen

De voormalige Zuid-Afrikaanse president en boegbeeld van de apartheid, P.W. Botha, is vrijdag in George veroordeeld wegens zijn weigering te verschijnen voor de Waarheids- en Verzoeningscommissie....

Reuters, AP

GEORGE

De 82-jarige Botha weigerde tot driemaal toe langs te komen bij de commissie - die onder leiding staat van de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu - omdat hij vindt dat er sprake is van een heksenjacht jegens de blanke Afrikaners. Hij noemde de commissie een circus. Ook zijn advocaten waren van mening dat de commissie bevooroordeeld was jegens leden van het voormalige apartheidsbewind.

Volgens rechter Victor Lugaju was de rechtbank unaniem van oordeel dat 'het niet-verschijnen voor de commissie in strijd is met de wet, opzettelijk en zonder voldoende redenen'. Botha's advocaten gaan in hoger beroep tegen het vonnis. Zij vinden dat er fouten zijn gemaakt in de dagvaarding. Hangende het beroep bij de Hoge Raad in Kaapstad werd de oud-president op borgtocht vrijgelaten. Dat kostte hem vijftig rand, zo'n zestien gulden.

De openbare aanklager had tegen Botha negentienduizend gulden boete geëist en een voorwaardelijke gevangenisstraf die ten uitvoer zou worden gebracht indien Botha zou blijven weigeren voor de commissie van Tutu te verschijnen. De commissie heeft haar werk officieel afgerond, maar een subcommissie die zich bezighoudt met amnestie houdt nog steeds hoorzittingen en kan derhalve getuigen oproepen.

'Als de verdachte dertig of veertig jaar jonger was geweest, was er zonder meer onvoorwaardelijke celstraf geëist', aldus aanklager Bruce Morrison. Hij vond dat Botha verantwoordelijk is geweest voor alle martelingen tijdens het apartheidsregime.

Botha's verdediger Lappe Laubscher noemde de argumentatie van de aanklager om Botha naar de gevangenis te sturen 'absoluut bespottelijk', gezien 's mans leeftijd, zijn slechte gezondheidstoestand en zijn positie als oud-president.

Zowel aartsbisschop Tutu als president Nelson Mandela - die gevangen zat onder Botha - heeft herhaaldelijk geprobeerd te voorkomen dat de oud-president een vernederende gang naar de rechtszaal zou moeten maken. Botha heeft zich altijd onverzettelijk getoond en weigerde zich op wat voor manier dan ook te verantwoorden.

Tijdens de zittingen van de Waarheidscommissie is door verscheidene van zijn ondergeschikten verklaard dat Botha direct verantwoordelijk was voor bomaanslagen en martelingen van anti-apartheidsstrijders. Hij heeft die verantwoordelijkheid altijd ontkend en geweigerd zich te verontschuldigen voor zijn beleid. Botha vindt dat Afrikaners zich nooit tegenover de mensen hoeven te verontschuldigen voor hun zonden en alleen hoeven te buigen voor God.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden