Oud-premier Wim Kok bestuurder bij grote Chinese bank

In Nederland zijn ze al een tijd van het toneel verdwenen, maar het onstuimig groeiende China kan hun kennis en contacten nog goed gebruiken. Althans: na oud-president Nout Wellink (70) van De Nederlandsche Bank is nu ook voormalig PvdA-premier Wim Kok (75) actief bij een grote Chinese bank.

Voormalig PvdA-premier Wim Kok (75)Beeld ANP

Kok is sinds november niet-uitvoerend bestuurder van de beursgenoteerde China Construction Bank. Het is de op één na grootste bank van de Volksrepubliek, die met een balanstotaal van 1.800 miljard euro groter is dan ING en ABN Amro samen. En ook groter dan de Bank of China, waar Wellink sinds anderhalf jaar commissaris is.

Kok werd voor de post niet benaderd door Wellink, maar door Jenny Shipley, de voormalig minister-president van Nieuw Zeeland, die commissaris was bij de China Construction Bank. Kok kent haar van de Club de Madrid, een organisatie van oud-regeringsleiders die hij tot dit jaar voorzat.

De oud-premier is gevraagd vanwege zijn ruime ervaring in de politiek en het internationale bedrijfsleven. De voormalig FNV-voorzitter was, na vier jaar als minister van Financiën onder Ruud Lubbers, van 1994 tot 2002 minister-president van twee paarse kabinetten. Daarna had hij commissariaten bij PostNL, KLM, ING en Shell die de afgelopen jaren eindigden, naast nevenfuncties bij onder meer het Rijksmuseum.

Met de nieuwe post moet de oud-premier stevig aan de slag. Het bestuur van de in Peking gevestigde en in Hong Kong en Shanghai genoteerde China Construction Bank vergadert minimaal zes keer per jaar. 'Weliswaar is het in principe mogelijk aan een beperkt aantal besprekingen van de board telefonisch deel te nemen, maar in verreweg de meeste gevallen reis ik daarvoor naar China', laat Kok weten. 'Het geheel - reizen, vergaderen, inwerken, voorbereiden en contacten tussendoor - is behoorlijk tijdrovend, maar dat vind ik niet bezwaarlijk.'

Razendsnelle groei
Als commissaris van de door topman Zhang Jianguo geleide bank maakt Kok deel uit van twee commissies: strategieontwikkeling en benoemingen en beloningen. Koks eigen vergoeding is 360 duizend rembini, zo'n 42 duizend euro. Daarvoor moet er veel toezicht worden gehouden. Zo heeft de China Construction Bank 13.629 binnenlandse kantoren, naast vestigingen in onder meer Frankfurt, Londen en New York. Verder zou een verre voorganger van Zhang al eens hebben moeten vertrekken vanwege het aannemen van steekpenningen.

China groeide de laatste jaren razendsnel, maar inmiddels hapert de machine. Bovendien kampt het land met grote sociale- en milieuproblemen. Volgens Kok zal men er de komende jaren alles aan moeten doen om hierin verbetering te brengen.

'Ik durf mij niet aan een voorspelling over termijnen te wagen, maar dat het tempo van economische, sociale en financiële hervormingen in China bijzonder hoog ligt, staat buiten kijf', aldus Kok. 'De komende jaren zullen grote veranderingen laten zien omdat men zich ervan bewust is dat China niet op de oude weg kan doorgaan, ondanks de nog steeds grote economische groei.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden