Oud-premier Schotte van Curaçao veroordeeld tot drie jaar cel wegens corruptie en witwassen

Gerrit Schotte, de ex-premier van Curaçao, is vrijdag ook in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel wegens ambtelijke corruptie, witwassen, en valsheid in geschrifte. Hij mag op vrije voeten blijven, todat de laatste gerechtelijke uitspraak in cassatie bekend zal zijn. De komende vijf jaar mag hij geen politiek ambt bekleden.

Kees Broere
Oud-premier van Curçao van Curaçao Gerrit Schotte. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Oud-premier van Curçao van Curaçao Gerrit Schotte.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Gerrit Schotte, de ex-premier van Curaçao, is vrijdag ook in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel wegens ambtelijke corruptie, witwassen, en valsheid in geschrifte. Hij mag op vrije voeten blijven, todat de laatste gerechtelijke uitspraak in cassatie bekend zal zijn.
De komende vijf jaar mag hij geen politiek ambt bekleden.

Volgens rechter Diederik Radder heeft Schotte, als eerste premier van Curaçao als autonoom land binnen het koninkrijk, 'op grove wijze'
misbruik gemaakt van zijn ambt en de integriteit daarvan geschonden.
Daarmee heeft hij het vertrouwen van burgers in de politiek en het aanzien van Curaçao ernstige schade toegebracht.

Schotte (42) is de leider van de MFK, een partij die in de loop der jaren steeds feller anti-Nederland is geworden. Ook Schottes partner, Cicely van der Dijs, is in hoger beroep veroordeeld. Zij is vrijgesproken van valsheid in geschrifte, maar krijgt 15 maanden wegens witwassen.

Maffiabaas kreeg steeds meer macht

In de twee jaren waarin Gerrit Schotte aan de macht was, kreeg de Italiaanse casino- en maffiabaas Francesco Corallo steeds meer macht op Curaçao. Hij 'schonk' een paar ton aan de MFK, maar wilde als weldoener anoniem blijven. Juridische onderzoekers zagen echter verdachte transacties, waarvan Schott en Van der Dijs persoonlijk profiteerden. In 2016 zijn zij veroordeeld.

In een eerste reactie op de uitspraak haalde Schotte fel uit naar Nederland. Volgens hem wil Den Haag op Curaçao de Nederlandse regels voorschrijven. 'Als je niet in het systeem past, word je aangepakt.' Hij kondigde aan zijn Nederlandse advocaat Gert-Jan Knoops, 'een specialist in cassatie', de zaak voor te laten leggen aan de Hoge Raad.

In zijn verdediging tijdens het hoger beroep, de eerste keer dat hij als verdachte zelf het woord nam, ontkende Schotte dat Corallo invloed had gekregen op de politiek en het bestuur van Curaçao. 'Het is echt niet zo dat ik bepaalde dingen moest doen, omdat ik een gift had gekregen', aldus de oud-premier.

In zijn slotwoord bij de rechtszitting in juni sprak Gerrit Schotte over 'vijanden' uit Nederland 'die er geen moeite mee hebben mij uit de weg te halen.' Namen noemde hij hierbij niet. Een van de voortdurende klachten van Schotte en diens MFK is dat op Curaçao het Openbaar Ministerie danst naar het pijpen van politieke gezagsdragers in Nederland, de vroegere koloniale heerser.

Bij de laatste parlementsverkiezingen, in april dit jaar, waaraan Schotte ondanks zijn eerdere veroordeling mocht deelnemen (al was hij uitgesloten van het ambt van premier of minister) kwam zijn MFK met vijf zetels als de op een na grootste partij uit de bus. De huidige, veel meer Nederland-gezinde regering, bestaat echter uit drie andere partijen.

Lees hier meer over de rechtszaak tegen Gerrit Schotte

In Nederland zijn 'vijanden, die er geen moeite mee hebben mij uit de weg te halen'. Dat zei Gerrit Schotte, oud-premier van Curaçao, half juni in zijn slotwoord bij de rechtszitting waarin het hoger beroep tegen zijn veroordeling diende. Geert-Jan Knoops, zijn Nederlandse advocaat, viel hem hierin bij.

Hij huurde een topadvocaat uit Nederland in. Maar het is zeer de vraag of de komst naar Curaçao van Geert-Jan Knoops de redding zal betekenen voor ex-premier Gerrit Schotte. Die is in maart vorig jaar veroordeeld tot 3 jaar cel, onder meer voor ambtelijke omkoping. In juni was de openingsdag in zijn hoger beroep, toen hoorde hij wederom 3 jaar cel tegen zich eisen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden