Oud-premier Lubbers wilde in 1982 uit de politiek stappen

Ex-premier Ruud Lubbers wilde in 1982 eigenlijk de politiek verlaten. Door het plotselinge vertrek van zijn voorganger, CDA-premier Dries van Agt, voelde de christen-democraat zich echter gedwongen te blijven....

De voormalige premier die zijn naam aan drie kabinetten leende, deed deze ontboezeming woensdagmiddag bij de presentatie van het boek Ruud Lubbers, peetvader van het poldermodel van Parool-journalist Bert Steinmetz. Van Agt vertrok plotseling na de kabinetsformatie, CDA'er Jan de Koning wilde ook geen premier worden.

Tijdens een forumdiscussie in het Haagse perscentrum Nieuwspoort kwamen de hoogte- en dieptepunten van Lubbers' carrière voorbij. Oud-minister van Defensie en daarna van Buitenlandse Zaken H. van Mierlo beijverde zich de indruk weg te nemen dat het eerste paarse kabinet niets had gedaan om te bevorderen dat Lubbers secretaris-generaal van de NAVO zou worden.

Van Mierlo: 'Het zou onzin zijn dat iemand die wel geschikt is bevonden als voorzitter van de Europese Commissie, dat niet zou zijn als secretaris-generaal van de NAVO. Lubbers zei dat hij het alleen wilde als de anderen geen bezwaar zouden hebben.'

Volgens Van Mierlo zeiden de Amerikanen dat ze dat op zichzelf wel zagen zitten, maar dan moesten de Europeanen het onderling eens zijn. Die waren het eens, zei Van Mierlo.

Volgens de oud-minister moet er echter iets zijn misgegaan tijdens het gesprek dat Lubbers in Washington voerde. Voormalig ambassadeur Meesman heeft overigens al in een vroeg stadium laten weten dat de Amerikanen Lubbers niet wilden hebben.

In het boek zegt oud-Europees commissaris Van den Broek dat Lubbers zijn functie ook wel had gewild. Van den Broek vertelt dat Lubbers tegen hem zei: 'Maar als jij alsnog de functie van secretaris-generaal van de NAVO zou willen hebben, waarom ruilen we dan niet?'

Lubbers betreurt het in het boek dat hij interesse heeft getoond voor de post van secretaris-generaal van de NAVO.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.