Oud-premier Cameron verlaat Lagerhuis per direct om May niet voor de voeten te lopen

David Cameron gaat het Lagerhuis met onmiddellijke ingang verlaten. Dat heeft hij maandagmiddag tot ieders verrassing bekend gemaakt. In de vakantie heeft de oud-premier lang nagedacht over zijn toekomst om tot de conclusie te komen dat hij zijn opvolgster Theresa May niet voor de voeten wil gaan lopen, zoals Margaret Thatcher ooit deed bij John Major.

Cameron in juni bij zijn vertrek als premier.Beeld AP

Cameron was in de ochtend van 24 juni afgetreden na het verlies van het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Volgende maand vindt er een tussentijdse verkiezing plaats in Witney, het stadje in Oxfordshire dat hij sinds 2001 in het parlement heeft vertegenwoordigd.

Hoewel Camerons beslissing onverwacht was, is het geen grote verrassing. In zijn politiek carrière heeft de 49-jarige vader van drie kinderen altijd gehandeld als een oer-Engelse 'gentleman', die altijd bereid is om de eer aan zichzelf te houden. Dat bleek ook na het referendum, toen hij meteen zijn verantwoordelijkheid nam voor de grootste schok uit de moderne Britse geschiedenis. 'Gezien de aard van de hedendaagse politiek en gezien de omstandigheden waarin ik ben afgetreden,' zo stond er in zijn verklaring, 'is het niet echt mogelijk om als een voormalige premier te dienen als een gewoon kamerlid.'

Geen verhulde kritiek

Na zijn alom geprezen afscheidsrede op 13 juli heeft hij slechts een keer op de achterbankjes het Lagerhuis betreden. Dat was vijf dagen later om Mays eerste toespraak als premier te zien, over de vernieuwing van het nucleaire wapenarsenaal. Het leidde tot satirische sketches in de kranten. In the Daily Telegraph sprak Michael Deacon bijvoorbeeld gekscherend over 'een frisse, veelbelovende nieuwkomer met roze wangetjes'. Elk woord dat Cameron op de achterste bankjes van the House of Commons zou gaan uiten, zou door waarnemers op een weegschaal worden gelegd, om te kijken of er geen verhulde kritiek op de premier in schuilt. Daarvoor bedankte Cameron.

Scherp debater

Daar komt bij dat May een andere koers is gaan varen dan Cameron. Na haar aantreden uitte ze kritiek op het elitaire gehalte van de regering-Cameron en beweerde ze meer te gaan doen tegen de ongelijkheid in het land. In het verlengde daarvan heeft ze vorige week aangekondigd dat er een nieuwe generatie staatsgymnasia komt, een maatregel die goed ligt hij de achterban van de Conservatieve Partij. Cameron, een Old Etonian, is altijd gekant geweest tegen deze zogeheten 'grammar schools', waar alleen de allerslimste kinderen heen kunnen. In een interview eerder vandaag liet hij zich niet verleiden om kritiek te uiten op zijn opvolgster.

Cameron was in 2005 door zijn partij gekozen tot partijleider en bij de parlementsverkiezingen vijf jaar later werd hij premier van een coalitiekabinet. Van achter het katheder heeft Cameron zich ontpopt als een uitmuntende parlementariër. In debatten toonde hij zich heer en meester, waarbij hij charme afwisselde met hatelijke opmerkingen, humor met bittere ernst. Wat hij gaat doen is nog niet bekend. Als multimiljonair zit hij niet dringend verlegen om een betaalde betrekking. Volgens vrienden wil hij campagnes gaan voeren over onderwerpen die hem aan het hart gaan, zoals dementie, corruptiebestrijding, onderwijs, zorg en armoede.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden