Oud-politicus André van der Louw (72) overleden

Oud-politicus André van der Louw (PvdA) is donderdag in zijn woonplaats Scheveningen overleden. Van der Louw is 72 jaar geworden. Hij leed al bijna een jaar aan kanker...

Van der Louw maakte in 1966 naam binnen de PvdA als mede-auteur van het manifest Tien over rood, waarin de beweging Nieuw Links pleitte voor vernieuwing van de partij. Van der Louw werkte toen nog bij de VARA. Hij was in die tijd ook redacteur van het popblad Hitweek/Aloha en mede-oprichter van het jongerenblad Twen/Taboe. De perschef van de VARA kwam in 1971 in de Tweede Kamer voor de PvdA, in hetzelfde jaar werd hij ook voorzitter van de partij. Dat bleef hij tot 1974 toen hij benoemd werd tot burgemeester van Rotterdam.

Deze post zei hij in 1981 vaarwel om minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk (CRM) te worden in het tweede kabinet-Van Agt (1981-1982). Na zijn ministerschap was hij korte tijd weer lid van de Tweede Kamer (1982-1983). Hierna werd hij voorzitter van de sectie betaald voetbal van de KNVB (1983-1989) en de Rijnmondraad (1983-1986). Hij zat ook de Mediaraad voor (1988-1994). Zijn laatste publieke functie was voorzitter van de NOS (1994-1998).

In december verschijnt van zijn hand De razendsnelle opmars van Nieuw Links waarin hij de geschiedenis van deze beweging ontvouwt. Een week geleden zocht Van der Louw nog de foto's voor het boek uit, meldt zijn uitgever.

André van der Louw was de populairste burgemeester van Rotterdam. Dat stelde PvdA-raadslid Hans Kombrink donderdag in een reactie op het overlijden van Van der Louw. ‘Hij was een gevoelsmens en straalde warmte uit. En het was ook een goed bestuurder. Dat maakte dat hij velen voor zich wist te winnen’, aldus Kombrink.

Kombrink kende Van der Louw in verschillende rollen en posities. ‘Toen hij als burgemeester naar Rotterdam kwam, heb ik hem geholpen om wegwijs te raken in de stad.’ In de eerste periode van het burgemeesterschap was de familie van Van der Louw nog niet in Rotterdam. ‘We hebben toen vooral de horeca goed leren kennen’, zegt Kombrink.

De problemen die Van der Louw tijdens zijn zeggenschap in Rotterdam aankaartte, zijn volgens Kombrink niet te vergelijken met de huidige situatie. ‘Toen de eerste Turken in de jaren zeventig naar Nederland kwamen, ontstonden er spanningen in de Afrikaanderwijk. De oplossing die hij daarvoor had, kon juridisch gezien niet. Maar daarmee was hij niet zijn tijd vooruit. De problemen die wij nu kennen zijn van een andere orde en omvang’, aldus Kombrink.

Volgens het raadslid had Van der Louw moeite om Rotterdam te verlaten. ‘Er moest met man en macht aan hem worden getrokken door de PvdA, die graag wilde dat hij minister zou worden. Het was een moeilijke beslissing, maar hij heeft het uit loyaliteit aan de PvdA toch gedaan.’

Van der Louw wordt woensdag in besloten kring begraven op de Algemene Begraafplaats Hofwijk in Rotterdam. Voorafgaand aan de begrafenis is er om 13.00 uur een herdenkingsdienst in de Rotterdamse Laurenskerk. De gemeente heeft in de hal van het stadhuis aan de Coolsingel een condoleanceregister geopend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.