Oud-patiënten geloven niet in schuld natuurgenezer Ross

Oud-patiënten van de alternatieve kankerkliniek van 'heilpraktiker' Klaus Ross zijn verbaasd over het optreden van de Duitse autoriteiten. Volgens bronnen rond het strafrechtelijk onderzoek worden 70 sterfgevallen van patiënten van de kliniek onderzocht. Nabestaanden is al gevraagd of lichamen van overledenen mogen worden opgegraven. De oud-patiënten, die vanwege hun privacy anoniem willen blijven, zeggen echter niet te geloven dat het structureel fout ging bij Ross.

Willem Feenstra en Jeroen Visser
De kliniek van de Duitse natuurgenezer Klaus Ross in het Duitse Bracht. Beeld afp
De kliniek van de Duitse natuurgenezer Klaus Ross in het Duitse Bracht.Beeld afp

De Duitse kliniek, waar vooral Nederlandse kankerpatiënten kwamen die in de reguliere geneeskunde waren uitbehandeld, raakte in opspraak nadat op 26 en 27 juli vijf patiënten onwel werden. Na een infuus met het middel 3-broompyruvaat (3BP) moesten ze braken, werden duizelig en kregen koorts. Op 27 juli gaf Ross vier van zijn patiënten een vitamine-injectie tegen de klachten en stuurde ze naar huis. Drie van hen, twee Nederlanders en een Belg, overleden kort daarna.

Het middel 3BP, een glucoseblokker, speelde een sleutelrol in de kankerbehandeling van Ross. Wetenschappelijke tests van het middel op dieren lieten veelbelovende resultaten zien. Omdat 3BP nog zelden op mensen is getest, noemen wetenschappers de behandeling echter onverantwoord. Toch is het gebruik van het middel in Duitsland niet verboden.

Volgens bronnen van de Volkskrant heeft Ross op 26 en 27 juli gebruik gemaakt van een nieuwe levering 3BP. Mogelijk was er iets mis met die partij of was het middel sterker dan hij dacht, waardoor hij een overdosis toediende. De vraag is nog wat de heilpraktiker door justitie ten laste wordt gelegd. Vooralsnog zit hij niet vast.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is door de Duitse justitie benaderd te helpen met het onderzoek. Een van de opties is de resten van overleden patiënten van de kliniek op te graven, om de doodsoorzaak te achterhalen. Deskundigen twijfelen echter of opgraven zin heeft, omdat onmogelijk kan worden vastgesteld of het middel de doodsoorzaak is. Binnenkort komen forensisch experts bij elkaar om een strategie uit te stippelen.

Natuurgenezer alternatieve kankerkliniek verdacht van dood door schuld

12 augustus: Natuurgenezer Klaus Ross met een kliniek in Bracht wordt verdacht van dood door schuld en/of zware mishandeling in meerdere gevallen. Het Duitse Openbaar Ministerie in Krefeld verdenkt hem van de dood van drie personen, onder wie een Nederlandse man en vrouw, na toediening van een medicament in zijn kankerbehandelingskliniek. Dat maakte het OM vrijdag bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden