Oud-ombudsman Oosting gaat onderzoek leiden

Staatsraad M. Oosting zal het onafhankelijke en integrale onderzoek naar de toedracht en gevolgen van de vuurwerkramp in Enschede leiden....

leidt het team van ministers dat maandag en gisteren bijeen is geweest.

In de brief maakt hij een inventarisatie van de gebeurtenissen en geeft hij een overzicht van de afspraken die de ministers hebben gemaakt. Er komt medische en psychosociale hulpverlening. De gemeente Enschede krijgt daarvoor hulp van het ministerie van Volksgezondheid.

De nazorg moet, zo leerden de Herculesramp en Bijlmerramp, expliciet onderdeel zijn van de crisisbeheersing.

Het kabinet wil woningcorporaties financieel bijstaan bij het zoeken naar herhuisvesting van de bewoners. Na overleg met het Verbond van Verzekeraars meent het kabinet dat de meeste schade zal zijn gedekt.

Problematischer wordt het voor gedupeerden die niet of onvoldoende verzekerd waren. Het Nationale Rampenfonds kan hen helpen. Het kabinet wil Enschede geld bieden om via het verstrekken van bijzondere bijstand de eerste nood te lenigen. Minister De Vries zei gisteren dat alle slachtoffers voldoende steun moeten krijgen.

De metingen naar de milieueffecten van de ramp zullen voorlopig worden voortgezet. Na de ramp is veel asbest vrijgekomen. In de opgeblazen bunker zat asbest, maar ook in de dakbedekking van de omliggende schuurtjes en bedrijfsgebouwen. Maar desondanks wordt verondersteld dat slachtoffers noch hulpverleners of overige burgers aan een te grote concentratie asbest hebben blootgestaan.

De Vries benadrukte gisteren, ook op aandringen van de Tweede Kamer, te willen voorkomen dat allerlei onderzoeken over elkaar heenbuitelen. Oosting moet een allesomvattend onderzoek doen en kan gebruik maken van alle ervaring bij inspecties en andere overheidsorganen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden