Oud & Nieuw op het Binnenhof

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld anp

Goedemiddag. Het is oud & nieuw op het Binnenhof deze week. Rutte II gaat, Rutte III komt. En niet alleen ministers wisselen van baan. Treedt Klaas Dijkhoff in de voetsporen van Elco Brinkman en Ad Melkert?

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier.

Beeld de Volkskrant

MAN VAN DE DAG
Klaas Dijkhoff

Aan het begin van de middag klonk applaus uit de VVD-fractiekamer: Klaas Dijkhoff was gekozen tot fractievoorzitter. Al was het geen moment spannend, want tegenkandidaten hadden zich niet gemeld. Vanaf nu bepaalt niet de soms wat stugge Fries Halbe Zijlstra maar de ontspannen Brabander Klaas Dijkhoff de liberale koers in de Tweede Kamer.

Daarmee gaat Dijkhoff een ongewis avontuur tegemoet. De officieuze kroonprins van de VVD was hij al een tijdje, vanaf nu kan hij er niet omheen: indien Mark Rutte de komende jaren gaat zinspelen op een afscheid, staat Dijkhoff prominent in de opvolgingslijn.

Dat maakt zijn positie er niet makkelijker op: als hij braaf achter het kabinet en de eigen premier gaat staan, kan hij zich niet profileren. Als hij afstand schept en het kabinet op de korrel neemt, zal de buitenwacht er al snel een machtsstrijd binnen de VVD in ontwaren.

In dat krachtenspel tussen het Torentje en de fractie zijn in de afgelopen decennia al heel wat politici vastgelopen. Bovendien: een machtsoverdracht binnen de grootste regeringspartij loopt eigenlijk nooit zoals gepland. Misschien kan Dijkhoff eens informeren bij mensen als Elco Brinkman, Ad Melkert en Maxime Verhagen of zij nog wijze lessen voor hem hebben.

Beeld anp

NIEUWKOMER VAN DE DAG
Menno Snel

Het is al vaak gezegd de afgelopen dagen: Rutte III, dat donderdag dan toch echt wordt beëdigd, is een kabinet vol met partijtijgers - een ploeg die in geen enkel opzicht voldoet aan de door velen geuite wens om het Binnenhof ook eens open te stellen voor mensen die niet zijn opgegroeid binnen een politieke partij.

Maar er is één uitzondering: Menno Snel (1970), de nieuwe staatssecretaris van Financiën, moest vorige week nog even snel lid worden van D66 voordat hij zijn nieuwe ambt kon aanvaarden. Zijn staatssecretariaat wordt dus zijn vuurdoop in de politiek.

Het ministerie en de materie kent hij al wel: Snel was als jonge ambtenaar jarenlang werkzaam op het ministerie, waar hij het schopte tot plaatsvervangend directeur-generaal fiscale zaken, voordat hij directeur strategie werd bij pensioenuitvoerder APG. In 2011 werd hij de Nederlandse bewindvoerder bij het Internationale Monetaire Fonds en vervolgens, in 2016, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Waterschapsbank.

Vanmiddag keek Snel nog wat onwennig om zich heen toen hij het Binnenhof betrad, op weg naar zijn kennismakingsgesprek met premier Rutte. Pas acht dagen geleden werd hij voor het eerst benaderd, vertelde hij. Lang hoefde hij niet na te denken. 'Een functie als deze laat je niet lopen.'

Beeld anp

Beeld anp

VERTREKKER VAN DE DAG
Jeroen Dijsselbloem

Ruim 17 jaar na zijn entree in de Tweede Kamer kwam vandaag, althans voorlopig, een einde aan het verblijf van Jeroen Dijsselbloem op het Binnenhof. Gedesillusioneerd kondigde hij zijn afscheid onlangs al aan.

De parlementaire historici zullen hopen dat hij zich ooit nog eens aan zijn memoires zet, want het waren veelbewogen jaren. In zijn begintijd behoorde hij tot de jonge garde die de PvdA wilde opschudden na de dreun die Pim Fortuyn had uitgedeeld. Hij was erbij toen Wouter Bos voor herstel zorgde en toen Bos, en later Samsom, er steeds net niet in slaagden om ook weer het Torentje in handen te krijgen. Waarna dit jaar de mokerslag volgde die zelfs Pim Fortuyn in 2002 waarschijnlijk niet voor mogelijk had gehouden.

Vanochtend was Dijsselbloem nog Kamerlid, minister en voorzitter van de Eurogroep, vanaf donderdag alleen nog dat laatste. Dat duurt tot en met januari. Over zijn verdere toekomstplannen heeft hij nog niets losgelaten.

Vandaag, in zijn laatste fractievergadering, werd hij omhelsd door partijleider Asscher (foto rechts), waarna Kamervoorzitter Arib hem in de plenaire zaal uitzwaaide met warme woorden en Dijsselbloem, met zijn gezin, het gebouw verliet.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden