Oud-minister van Defensie Voorhoeve valt Hennis af over Srebrenica

Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve valt zijn verre opvolgster Jeanine Hennis af, die tijdens Veteranendag zei dat de Nederlandse missie in Srebrenica 'op voorhand' onuitvoerbaar was. Voorhoeve schrijft vandaag in een opinie-artikel in de Volkskrant dat de krijgsmachtleiding de toenmalige minister Ter Beek van tevoren had overtuigd dat de missie doenlijk was. Voorhoeve noemt het 'op voorhand' van Hennis 'evident een vergissing'.

Martin Sommer
Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve. Beeld anp
Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve.Beeld anp

De kwestie is ook ruim twintig jaar na de val van Srebrenica nog pijnlijk en pikant. Pijnlijk omdat de Nederlandse VN-militairen de enclave niet konden beschermen, waarna 8.400 moslimmannen werden vermoord. Pikant omdat na de uitspraak van Hennis twaalf veteranen van Dutchbat 3 naar de rechter zijn gestapt om schadevergoeding te eisen.

Volgens Voorhoeve was de missie naar Srebrenica aanvankelijk uitvoerbaar. De VN had luchtsteun toegezegd en de regering ging ervan uit dat Dutchbat daarop kon rekenen. Dutchbat 1 en 2 verliepen ook zonder problemen. Pas Dutchbat 3 kreeg het steeds moeilijker, waarna Nederland alles in het werk zou hebben gesteld om de positie van de VN-vredesmacht te versterken. Dat was de periode waarin Voorhoeve zelf minister was.

Het ministerie van Defensie laat in een reactie weten dat de visie van Voorhoeve 'ondersteunt' wat minister Hennis tijdens Veteranendag heeft gezegd. Volgens Defensie bedoelde Hennis met 'op voorhand' dat de missie niet meer uitvoerbaar was vanaf het moment dat de Bosnische Serviërs de aanval op Srebrenica inzetten. 'Bij de opzet van de missie was met die mogelijkheid onvoldoende rekening gehouden.'

Dutchbatters hebben geen schuld aan val Srebrenica

Op het moment dat Nederland besloot Dutchbat in te zetten, was de missie zeker nog niet kansloos. Dit schrijft Joris Voorhoeve vandaag in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden