Oud-minister Sicco Mansholt (86) overleden

Oud-minister van Landbouw en voormalig EEG-commissaris Sicco Mansholt is in de nacht van donderdag op vrijdag in zijn woonplaats Wapserveen overleden....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

PvdA-fractievoorzitter Wallage gedacht Mansholt 'als zoon van een Groninger hereboer, aan de voet van de Waddendijk, die onverbiddelijk de kant koos van de mensen zonder bezit'. 'Manholt was een man met drie levens: aan het groene front als minister van Landbouw, als groot Europeaan en als een van de mensen die al vroeg ontdekten dat de mens de natuur aan het opeten was en zich daartegen te weer stelde.'

PvdA-voorzitter Rottenberg riep de rol in herinnering die Mansholt heeft gespeeld bij de verbreiding van het gedachtengoed van de Club van Rome, die in West-Europa het ecologische denken heeft uitgedragen.

Premier Kok noemde Mansholt een 'karakteristieke, intelligente en consequente politicus'. Hij wees op de 'heel belangrijke rol die Mansholt heeft gespeeld op het gebied van de voedselvoorziening na de Tweede Wereldoorlog'.

Mansholt was na de oorlog twaalf jaar minister van Landbouw en werd later, als Europees commissaris (1958-'73), een van de grondleggers van het systeem van gegarandeerde afzet en vaste prijzen voor een groot aantal landbouwprodukten.

Dit stelsel had ten doel Europa, dat veel produkten moest importeren, zelfvoorzienend te maken. Voor de ontwikkeling van Nederland als een van de belangrijkste agrarische exportlanden is dat van groot belang geweest.

Toen het systeem in de jaren tachtig aan zijn eigen succes ten onder dreigde te gaan, gaf menigeen Mansholt de schuld van de Europese boterbergen, rundvleesoverschotten en wijnplassen. Hij voelde zich aangesproken en dacht daarom mee over oplossingen.

Oud-Europees commissaris F. Andriessen (CDA) daarover: 'Mansholt was er altijd en altijd markant. Hij was ook kritisch ten aanzien van zichzelf, en dat komt maar weinig voor. Hij zag zeer wel in dat hij fouten had gemaakt. Hij heeft voortdurend getracht aan te geven hoe het anders moest.

'Ik herinner mij een diner, een jaar of zes geleden, met een aantal oud-Europees-commissarissen, waarbij hij mij een heel nieuw model voor het Europese landbouwbeleid uit de doeken deed. Hij had net een lichte attaque gehad, was daardoor niet meer zo handig, maar werkte met zijn linkerhand op een klein computertje aan zijn plannen. Daarom komt het overlijden van Mansholt als een verrassing. Hij leek een man van alle tijden te zijn.'

In zekere zin heeft Mansholt ook als gepensioneerd Europees commissaris nog invloed gehad op het Europese landbouwbeleid. Van de oplossingen die hij aandroeg, toeslagen voor boeren die niet aan produktie gebonden waren, is een goed deel gerealiseerd. Begin jaren negentig voerde Europees landbouwcommissaris MacSharry inkomenstoeslagen per hectare in voor boeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden