Oud-minister Hans Wijers is invloedrijkste Nederlander

Hans Wijers (63) is de nieuwe aanvoerder van de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. De oud-D66-minister en voormalig Akzo-Nobel-topman heeft een reeks functies op belangrijke posten, zoals bij Shell, Heineken, Ajax en het Concertgebouw.

Wilco Dekker en Ben van Raaij
Hans Wijers. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Hans Wijers.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Wijers is de opvolger van Bernard Wientjes, de werkgeversvoorman die vier jaar op rij de invloedrijkste Nederlander was. Wientjes vertrok dit jaar als voorzitter van VNO-NCW. Wijers wordt in de negende Volkskrant Top 200 gevolgd door Ben van Beurden, de topman van Shell, het machtigste bedrijf van Nederland, en door Niek Jan van Kesteren, de directeur van VNO-NCW. De strateeg van de invloedrijke werkgeverslobby staat hoog op de CDA-lijst voor de Eerste Kamer, zo werd deze week bekend. De topvijf wordt gecompleteerd door Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank en door Gerrit Zalm, de bestuursvoorzitter van ABN Amro, en commissaris van Shell.

De hoogst genoteerde vrouw is net als vorig jaar Laura van Geest, directeur van het Centraal Planbureau. De hoogste nieuwkomer is Merel van Vroonhoven, de nieuwe voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de financiële toezichthouder. Daarna volgen Hans de Boer, de nieuwe werkgeversvoorman, en Boudewijn Poelmann, baas van Novamedia, het bedrijf achter onder meer de Nationale Postcode Loterij, waarvan veel goede doelen en culturele instellingen mede afhankelijk zijn. Poelmann nam dit jaar onder meer de boekenclub ECI, de uitgeverij Nieuw Amsterdam en de Amsterdamse boekhandel Scheltema over.

Eerste klasse amateur

Het aantal vrouwen in de Volkskrant Top 200, die gebaseerd is op een netwerkanalyse, steeg iets naar 58, acht meer dan vorig jaar, ofwel 29 procent. De gemiddelde leeftijd veranderde met 58,3 jaar nauwelijks. Het aantal mensen met een allochtone achtergrond steeg niet en bleef steken op vijf. Grootste daler van de lijst is Camiel Eurlings, die door zijn veelbesproken ontslag bij de KLM zakte van plek 42 naar nummer 173. Ook Guido van Woerkom kelderde. De ANWB-hoofddirecteur trok zich terug als de nieuwe Nationale Ombudsman na ophef over een Marokkanen-uitspraak en zijn vertrekpremie bij de ANWB. De oudste op lijst is voormalig VVD-leider Frits Bolkestein (81), de jongste de 38-jarige trendwatcher Farid Tabarki.

Lijstaanvoerder Hans Wijers, die bevriend is met de Oranjes, werd dit jaar ook nog commissaris bij HAL Holding, de investeringsmaatschappij van de familie Van der Vorm. De voormalig minister en oud-topman zelf vindt zijn invloed ondanks alle belangrijke posten en activiteiten beperkt. Wijers zei eind vorig jaar dat in Nederland het kabinet de besluiten neemt, daarbij gecontroleerd door de Kamer, en ook nog door de pers. 'Dan ben ik maar eerste klasse amateurs.'

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Infographic

Veel van de Nederlanders die achter de schermen aan de touwtjes trekken zijn geen vreemden van elkaar, omdat ze bij dezelfde organisaties functies bekleden in de besturen, commissies en raden. Maar wie zitten nu eigenlijk waar? Bekijk hier de onderlinge netwerken van de eerste vijftig personen uit de Volkskrant Top 200 van 2014.

Top 5 vrouwen

10 Laura van Geest
Directeur Centraal Planbureau

14 Merel van Vroonhoven
Voorzitter AFM

17 Louise Fresco
Bestuursvoorzitter Wageningen Universiteit

21 Louise Gunning-Schepers
Collegevoorzitter Universiteit van Amsterdam/HvA

27 Mariëtte Hamer
Voorzitter SER

Top 5 voor de toekomst

Ruben van Zwieten
predikant-directeur Stichting Zingeving Zuidas

Lilian Marijnissen
bestuurder Abvakabo FNV

Roland van der Vorst
marketing consultant

Willem Schinkel
socioloog en bestuurder De Jonge Akademie

Ruud Zandvliet
oprichter Taxi Electric

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden