Oud-minister Hans Wijers invloedrijkste Nederlander

Hans Wijers (64) is voor het tweede jaar op rij de invloedrijkste Nederlander. De voormalig D66-minister en oud-topman van AkzoNobel stapte onlangs vanwege de perikelen rond de Cruijff-revolutie op als president-commissaris van Ajax, maar heeft nog tal van andere prominente posten over, bij onder meer Shell, Heineken en het Concertgebouw.

Wilco Dekker en Ben van Raaij
Hans Wijers. Beeld Guus Dubbelman/ de Volkskrant
Hans Wijers.Beeld Guus Dubbelman/ de Volkskrant

Dat blijkt uit de tiende Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Wijers wordt gevolgd door Niek Jan van Kesteren, de directeur van de machtige werkgeverslobby VNO-NCW, die dit jaar voor het CDA in de Eerste Kamer kwam. Het CDA heeft daar een sleutelpositie omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de Senaat. Nummer drie is Ben van Beurden, de topman van oliereus Shell. Het machtigste bedrijf van Nederland had een lastig jaar door de lage olieprijs en toenemende milieukwesties. De topvijf wordt gecompleteerd door Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank en Feike Sijbesma, de topman van chemiebedrijf DSM.

Hoogste vrouw
De hoogste vrouw is Laura van Geest, de directeur van het Centraal Planbureau, het CBP, op plek 11. Ook de hoogste nieuwe binnenkomer, op plaats 23, is een vrouw: Marjan van Loon, de nieuwe president-directeur van Shell Nederland. Het aantal vrouwen in de lijst steeg tot 59. Dat is er één meer dan vorig jaar en zelfs dertig meer dan tien jaar geleden, toen de eerste Volkskrant Top 200 verscheen. Het aantal allochtonen steeg ook met één, door onder meer de benoeming van Franc Weerwind als burgemeester van Almere. De lijst telt nu zes allochtonen. Dat zijn er drie keer zo veel als de twee van tien jaar geleden, maar het is nog wel een ruime ondervertegenwoordiging.

Meer lezen

Lees hier de volledige Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders uit 2015.

Lees hier zes vragen over hoe de lijst wordt samengesteld.

59 Vrouwen telt de Volkskrant Top 200 dit jaar, weer eentje meer dan in 2014 en zelfs dertig meer dan tien jaar geleden, bij de eerste lijst. Lees hier welke vrouwen op welke plek eindigden.

Hoe woont en leeft de macht? De Volkskrant beeldt het uit met deze interactieve graphic.

De 50 invloedrijkste Nederlanders komen elkaar constant tegen in besturen, op partijcongressen of op andere manieren. Bekijk hier hoe hun netwerk in elkaar zit.

De jongste van de lijst is FNV-bestuurder en SP-raadslid Lilian Marijnissen (30). Nestor is VVD-prominent Frits Bolkestein (82), die nog immer actief is in het debat, onder meer door deze zomer op de opiniepagina van de Volkskrant te betogen dat jihadisme alles met de islam te maken heeft.

Grootste dalers
De grootste dalers in de Volkskrant Top 200, die gebaseerd is op een netwerkanalyse, zijn Timo Huges en Loek Hermans. Huges werd ontslagen als topman van de NS vanwege betrokkenheid bij gerommel bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. VVD-prominent Loek Hermans stapte dit jaar op als fractieleider in de Senaat na een vernietigend rapport van de Ondernemingskamer over zijn rol als president-commissaris bij de ondergang van zorgmoloch Meavita. Zo'n duikeling hoeft niet het einde te betekenen. Zo leek de rol van oud-ANWB-topman Guido van Woerkom in de bestuurlijke elite uitgespeeld nadat hij zich vorig jaar moest terugtrekken als Nationale Ombudsman, door een discriminerende uitspraak en een vertrekpremie van ruim drie ton. Maar de VVD'er staat nog steeds in de Volkskrant Top 200, nu als het nieuwe boegbeeld van Detailhandel Nederland, de belangenvereniging van de winkeliers.

Lilian Marijnissen. Beeld anp
Lilian Marijnissen.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden