Nieuws

Oud-minister en bekroond schrijver Ramírez nieuwste in lange lijst staatsvijanden Nicaragua in aanloop naar verkiezingen

Sergio Ramírez, oud-minister en een van de bekendste schrijvers van Nicaragua, wordt aangeklaagd wegens ‘aanzetten tot haat’ en ‘samenzwering’. De Cervantes-winnaar, een van de meest prestigieuze literaire prijzen in de Spaanstalige wereld, is daarmee de nieuwste staatsvijand van president Daniel Ortega.

Sergio Ramírez. Beeld AFP
Sergio Ramírez.Beeld AFP

Ramírez (78) is sinds donderdag een van de vele tientallen politieke tegenstanders die president Ortega probeert op te sluiten in aanloop naar de presidentsverkiezingen in november. Daarbij is het voor drie partijen überhaupt verboden deel te nemen en de laatste weken zijn al 34 oppositieleden opgepakt, onder wie zeven presidentskandidaten en een kandidaat voor het vicepresidentschap.

Volgens de openbaar aanklagers zijn het stuk voor stuk landverraders zijn, die heulen met de Verenigde Staten. Zij kunnen worden veroordeeld op basis van een omstreden wet, die volgens critici is ontworpen om Ortega’s tegenstanders monddood te maken. De meeste politieke tegenstanders zitten achter de tralies vanwege de vage aanklacht ‘ondermijning van de soevereiniteit en onafhankelijkheid van het land’.

Met deze nieuwe golf van arrestaties, die in juni begon met het oppakken van een van zijn belangrijkste opponent Cristiana Chamorro, lijkt de 75-jarige president Ortega in zijn nadagen steeds meer op de dictator die hij ooit hielp verdrijven. Toen, eind jaren zeventig, was hij juist een van de helden van de sandinistische revolutie, vernoemd naar de Nicaraguaanse vrijheidsstrijder Augusto Sandino. De staatsgreep maakte een einde aan het decennialange bewind van de familie Somoza.

Grenzeloos

Nu is het juist Ortega die de macht niet wil opgeven. Bij de aanstaande verkiezingen van november lijkt hij niet eens meer moeite te doen om de schijn van een eerlijke stembusgang op te houden. De nu vervolgde schrijver was tijdens Ortega’s eerste termijn als president, tussen 1985 en 1990, zelfs onderdeel van zijn kabinet als minister van Cultuur en vicepresident.

Toen Ortega in 2007 opnieuw werd verkozen tot president en die positie sindsdien niet meer opgaf, groeide de oud-minister echter uit tot een van de meest prominente criticasters van de president. In een recent interview met de Chileense krant La Tercera beschuldigde hij Ortega ervan geen grenzen te kennen. ‘Zijn strategie is om koste wat kost aan de macht te blijven.’

‘Zijn regering heeft volledige controle over elke tak van de overheid, inclusief de rechtspraak en de verkiezingsraad’, schreef ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in juni. In augustus stelde EU-buitenlandvertegenwoordiger Josep Borell nog dat ‘de oppositie is uitgeschakeld’.

De Europese Unie stelde al meermaals sancties in tegen de belangrijkste regeringsfunctionarissen van Ortega, waaronder sinds augustus ook zijn vicepresident en tevens echtgenoot Rosario Murillo, en hun zoon Juan Carlos. Al hun Europese tegoeden zijn sindsdien bevroren en ze zijn niet meer welkom in de EU.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden