Oud-minister De Vries leidt onderzoek naar seksueel misbruik in sportwereld

Oud-minister Klaas de Vries gaat het onderzoek leiden naar seksueel misbruik in de sportwereld. De PvdA-politicus is door sportkoepel NOC*NSF benoemd tot voorzitter van een driekoppige commissie die moet kijken hoeveel sporters de afgelopen tientallen jaren zijn misbruikt. Dat melden bronnen aan de Volkskrant.

Klaas de Vries. Beeld anp
Klaas de Vries.Beeld anp

Sinds NOC*NSF eind vorig jaar bekendmaakte de omvang van seksueel misbruik in de sport te willen onderzoeken, is er discussie over de manier waarop dat moet gebeuren. De sportkoepel kiest nu voor iemand die geen deel uitmaakt van de sportwereld, om elke verdenking van belangenverstrengeling weg te nemen.

De Vries (73) heeft een lange carrière in de politiek achter de rug. Hij was voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, minister van Binnenlandse Zaken en tot 2015 senator. Hoewel hij geen hoge bestuursfuncties vervulde in de sport, is hij er ook niet helemaal onbekend: in 2008 leidde hij de commissie die de financiële wantoestanden bij ADO Den Haag onderzocht.

In de commissie die het seksueel misbruik gaat onderzoeken wordt De Vries geflankeerd door een andere oud-politicus en een oud-rechter. Hun eerste taak is het formuleren van een onderzoeksdoelstelling. 'Daar staat of valt het succes van het onderzoek mee', zegt hoogleraar sport en recht Marjan Olfers. 'Men wil waarschijnlijk weten hoeveel mensen dit hebben meegemaakt en om wat voor type zaken het gaat.'

Olfers, die namens sportclubs en -bonden onderzoek deed naar seksueel misbruik, ziet in de sportwereld veel parallellen met de katholieke kerk, waar duizenden kinderen bleken te zijn misbruikt. Het is volgens haar belangrijk dat er voldoende aandacht is voor de psychische gevolgen en dat slachtoffers een prikkel krijgen om zich te melden. 'Dat kan een schadevergoeding zijn, een sanctie voor de dader of preventieve maatregelen. Maar daar moet de commissie duidelijk in zijn.'

Oud-minister Wim Deetman, die het onderzoek leidde naar misbruik in de katholieke kerk, stelt dat de commissie behoedzaam te werk moet gaan. 'Probeer bij de feiten te blijven, zonder dat je tegen het slachtoffer zegt: het klopt niet. Mijn ervaring is dat er vaak wel wat van klopt. Maar laat je als onderzoeker niet meevoeren door emoties, want dan kun je geen conclusies trekken.'

undefined

Bij het onderzoek naar misbruik in de kerk werd een meldpunt opgericht. Sommige slachtoffers haakten af, omdat ze vonden dat ze 'te juridisch' werden behandeld. Deetman: 'Ik ben bij zittingen geweest en ik had niet de indruk dat de onderzoekers te strakke regels en procedures hanteerden. Ik heb daar groot mededogen gezien.'

In de afgelopen maanden heeft de Volkskrant geregeld geschreven over misbruik in de sportwereld. In die periode hebben tientallen slachtoffers zich gemeld. Velen vertelden nooit eerder over het misbruik, ook omdat ze de meldsystemen van clubs, bonden en NOC*NSF niet vertrouwden.

In het huidige systeem melden veel slachtoffers misbruik niet omdat ze bang zijn in een tucht- of strafrechtelijke procedure terecht te komen. Daarbij moeten ze onder naam verklaren wat hun is overkomen. De uitkomst van zo'n procedure is ongewis, doordat het vaak het woord van het slachtoffer is tegenover dat van de dader.

NOC*NSF wil vandaag de samenstelling van de commissie naar buiten brengen en tot die tijd niet inhoudelijk reageren.

undefined

Oproep

Heeft u informatie over misbruik of intimidatie binnen de Nederlandse sportwereld, of wilt u uw verhaal kwijt, dan kunt u contact opnemen met de auteurs via onderzoek@volkskrant.nl of 06-85140840. Wij publiceren niets zonder uw toestemming.

Lees verder

Deze hoogleraar onderzocht misbruik in sport: 'bestuurder verplaatst zich eerder in dader'

De zaak rond seksueel misbruik die hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers (47) onlangs op haar bord kreeg, is er een die ze niet snel zal vergeten. Het begint met een telefoontje van het clubbestuur, dat net is afgezet vanwege de affaire.

Onderzoekers: huidige systeem van melden misbruik bij sportclubs niet goed te praten

Bestuurders van sportclubs moeten worden verplicht om seksueel misbruik te melden. Door deze meldingen te koppelen, kunnen daders niet langer van club naar club hoppen. Daarvoor pleiten hoogleraar sport en recht Marjan Olfers en bestuurder van het Instituut voor Sportrechtspraak (ISR) Peter Vogelzang.

Help seksueel misbruik in de sport voorkomen

De moedige getuigenissen van sporters mogen niet leiden tot getreuzel met een preventiebeleid volgens criminologe Tine Vertommen.

'NOC*NSF moet speciale hulp bieden bij seksueel misbruik'

Sportkoepel NOC*NSF moet slachtoffers van seksueel misbruik in de sport traumabehandeling aanbieden. De koepel, die onlangs aankondigde het seksueel misbruik in de sport te gaan onderzoeken, moet niet dezelfde fout maken als de katholieke kerk, die in eerste instantie vaak niet verder ging dan het bieden van een luisterend oor en mediation.

'Hij hield mijn hand vast en bewoog hem heen en weer'

De intense band tussen pupil en coach en het vaak grote vertrouwen van ouders in begeleiders maken dat veel slachtoffers van seksueel misbruik in de sport hun leven lang zwijgen. Vier van hen doen nu hun verhaal. 'Het taboe moet worden doorbroken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden