Oud-minister De Jager krijgt topbaan KPN

Voormalige ministers Topbanen bedrijfsleven 4 vragen over Jan Kees de Jager

Jan Kees de Jager wordt financieel directeur van KPN. Tot 2012 was hij CDA-minister van Financiën in Rutte I.

Een oud-minister in de top van het bedrijfsleven, mag dat?

Ja. Diverse landen, en ook 'Brussel', hebben regels voor wat oud-bewindslieden na hun terugtreden wel en niet mogen, om belangenverstrengeling of de schijn daarvan te vermijden. Ze mogen bijvoorbeeld (een periode) niet naar een post op hun beleidsterrein in het bedrijfsleven.


In Nederland is dat niet zo. Hier is het 'gewenst' dat een oud-minister 'bij het aanvaarden van een functie na afloop van zijn ambtsperiode zo handelt dat daarmee niet de schijn wordt gewekt dat hij of zij tijdens zijn ambtsuitoefening onzuiver heeft gehandeld c.q. verkeerd omgaat met de kennis die hij tijdens die periode heeft opgedaan', schreef toenmalig minister Piet Hein Donner drie jaar geleden.


Dat is het, wat de regels betreft. De Jager is bepaald niet de enige. Oud-CDA-minister Camiel Eurlings is de baas van KLM, oud-PvdA-staatssecretaris Dick Benschop is president-directeur van Shell Nederland. Andersom gebeurt ook: Martin van Rijn verliet een goedbetaalde post bij pensioenuitvoerder PGGM om PvdA-staatssecretaris van Volksgezondheid te worden.

Wat gaat De Jager verdienen?

625 duizend euro basissalaris, exclusief eventuele korte- en langetermijnbonussen. Een minister verdient ongeveer anderhalve ton.

Wat verwacht KPN daarvoor?

De Jager is aangetrokken vanwege zijn kennis van en contacten in Den Haag en Brussel, waar hij als minister veelvuldig kwam. KPN heeft met beide geregeld te maken. Onlangs moest het bedrijf nog lang afwachten of het van Brussel de Duitse dochter E-Plus mocht verkopen (ja, onder strenge voorwaarden). Die verkoop was bedacht om de Mexicaanse miljardair Carlos Slim af te bluffen, die KPN wilde overnemen.


KPN krijgt geregeld flinke boetes van de toezichthouder. Verder heeft het als groot Nederlands bedrijf natuurlijk te maken met de fiscus. Dat is potentieel pikant; De Jager was eerder staatssecretaris van Financiën (in Balkenende IV), en aldus verantwoordelijk voor de Belastingdienst.

Kan De Jager de belofte inlossen?

Dat is de vraag. Volgens de Rotterdamse politicoloog Rinus van Schendelen verouderen de netwerken van oud-bewindslieden tegenwoordig snel. De Jager is al sinds november 2012 geen minister meer. Bovendien heeft hij, ondanks zijn goede en aimabele reputatie, vast ook vijanden gemaakt - I'm Dutch, so I can be blunt, was naar verluidt een klassieker van De Jager in Brussel. Dat hij even met een telefoontje of etentje wat kan regelen, is niet waarschijnlijk.


Theodoor Gilissen-analist Jos Versteeg heeft ook twijfels. Goede contacten met Den Haag zijn welkom, zei deze KPN-vorser tegen zakenzender RTL Z. Maar De Jagers ervaring in het bedrijfsleven beperkt zich tot het ict-bedrijf dat hij met vrienden begon, waarvoor hij sinds zijn vertrek ook weer actief was. Dat is wat anders dan financieel topman van een beursgenoteerd telecombedrijf met hevige concurrentie, dat door gratis diensten als Whatsapp veel inkomsten is kwijtgeraakt en flink moet reorganiseren.


Jan Kees de Jager zelf is er wel gerust op. 'Ik ben zeer blij met deze mooie baan. KPN is een prachtig bedrijf met een rijke historie in een dynamische markt', liet hij maandag weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.