Oud-minister De Gaay Fortman (85) overleden

In zijn woonplaats Den Haag is zaterdag oud-minister prof.mr. W.F. de Gaay Fortman op 85-jarige leeftijd overleden. Hij had al geruime tijd hartproblemen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De Gaay Fortman heeft vooral van zich doen spreken door in 1973 het confessionele front te doorbreken en zich, samen met zijn partijgenoot Boersma, beschikbaar te stellen voor een ministerspost in een regeringscoalitie met de PvdA.

Door die 'uitbraak' kon het kabinet-Den Uyl tot stand komen. In dat kabinet beheerde De Gaay Fortman de portefeuille van Binnenlandse Zaken.

Bij de formatie van 1977 werd hij door Van Agt gevraagd om minister van Justitie te worden. De Gaay Fortman achtte het echter in strijd met zijn geloofwaardigheid om na het progressieve kabinet-Den Uyl over te stappen naar de centrum-rechtse combinatie Van Agt-Wiegel. Hij trad in 1977 voor het CDA toe tot de Eerste Kamer.

Wilhelm Friedrich de Gaay Fortman werd op 8 mei 1911 in Amsterdam geboren. Na een rechtenstudie aan de Vrije Universiteit promoveerde hij daar op 25-jarige leeftijd. In 1947 kwam hij terug bij de VU als hoogleraar. Hij werd later ook rector-magnificus. Zijn eerste schreden in de politiek zette hij in de jaren vijftig.

In de reacties op zijn overlijden wordt de nadruk gelegd op zijn bestuurlijke bekwaamheid en rechtvaardigheidsgevoel. CDA-leider De Hoop Scheffer typeerde hem als 'een scherpe waker en wachter van het sociale profiel' van de partij.

Volgens oud-minister Van Kemenade had De Gaay Fortman door zijn 'buitengewone wijsheid' en 'consistente lijn' veel invloed op Den Uyl.

Zie ook pagina 3

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden