Oud-minister Bot lobbyde voor Libiër uit kringen Kadhafi

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (77) heeft het afgelopen jaar gelobbyd voor een Libische zakenman uit de kringen van kolonel Kadhafi. De zakenman is verdachte in diverse onderzoeken en zou 28,5 miljoen euro hebben weggesluisd uit Libische staatsfondsen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

(VLNR) Premier Mark Rutte, voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot, koning Willem-Alexander en secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon Beeld anp

Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op bezittingen van deze Libiër, Ismael A. (45), en onderzoekt of hij zich heeft schuldig gemaakt aan oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Oud-minister Bot heeft bij het Openbaar Ministerie aangedrongen op opheffing van dit beslag. Daarvoor stuurde hij brieven aan hoofdofficier Marianne Bloos van het Functioneel Parket, het onderdeel dat fraudeonderzoeken uitvoert. Ook vroeg hij het OM om de verdachte zakenman meer informatie over het onderzoek tegen hem te verstrekken.

Bot bevestigt dat hij 'navraag' heeft gedaan, nadat hem dat gevraagd was. In een van zijn brieven schreef hij dat hem was verzocht zijn 'invloed aan te wenden om het proces vlot te trekken en inzicht te krijgen in de achtergrond en de beweegredenen van het OM, zonder daarbij op voorhand partij te kiezen'. Hij liet niet weten dat hij voor de lobby 'een kleine vergoeding' kreeg.

'Verhaaltjes en veronderstellingen'

De oud-minister ziet ook niet in waarom hij dat had moeten melden bij het OM. 'Het wordt nu gepresenteerd als een soort internationaal complot, waar ik tussen zit. Ik zit nergens tussen en heb alleen navraag gedaan.' Hoeveel hij hiervoor betaald kreeg, wil hij niet zeggen. 'Ik ziet dit hele verhaal als zeepbellen blazen om mij te beschadigen. Verhaaltjes en veronderstellingen.'

Ismael A. is een schoonzoon van de voormalige Libische premier Shokri Ghanem, een belangrijke en machtige man ten tijde van het regime van Kadhafi. Dat viel in 2011. Kadhafi werd in oktober 2011 in Libië gelyncht. A. is sinds 2006 directeur van Palladyne International Asset Management, een bedrijfje in vermogensbeheer in Amsterdam. Hij beheert 700 miljoen dollar van het Kadhafi-regime, die via Libische staatsfondsen aan zijn bedrijf werden toevertrouwd.

Onderzoeken

In diverse landen, zoals Nederland, Noorwegen en Zwitserland, lopen onderzoeken naar de miljarden van de Kadhafi-getrouwen. De onderzoeken richten zich op de vraag of er sprake is van smeergeld en geld dat onterecht uit de Libische staatsfondsen is weggesluisd.

De opsporingsdienst FIOD deed in juni 2013 invallen in een appartement van de Libiër in Den Bosch en bij zijn bedrijf op de Amsterdamse Zuidas. Maar volgens oud-minister Bot is er voor zover hij weet niets mis met de man. 'Allerlei experts hebben dat onderzocht. Anders had ik de opdracht niet aangenomen. U denkt toch niet dat ik me, met mijn reputatie, ga bemoeien met iemand aan wie een luchtje zit?' Dat de man een schoonzoon is van een voormalig vicepremier onder Kadafi, zegt volgens Bot niets. 'Dat is naïef gedacht. In die tijd kwam Kadhafi overal en deed hij overal zaken.'

De oud-minister is partner bij het bureau Meines Holla & Partners in Den Haag. Maar de opdracht voor de Libiër liep niet via dit kantoor. De betaling voor het lobbywerk kwam binnen bij een privé-vennootschap van Bot. De lobbyopdracht kwam bij Bot via de vrouw van de Britse ex-vicepremier Nick Clegg. Deze Miriam González werkt bij het Londense advocatenkantoor Dechert, dat Ismael A. en zijn familie bijstaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden