Oud-militair verzet zich tegen Trump die transgenders wil bannen uit het leger

De oud-militair Kristin Beck verzet zich tegen president Trump, die transgenders wil weren uit het leger.

Theo Koelé
Kristin Beck Beeld Berto Martinez
Kristin BeckBeeld Berto Martinez

1. Oorlogsheld valt opperbevelhebber aan

'Kijk me recht in m'n gezicht en zeg dat ik waardeloos ben.' Oud-militair Kristin Beck (51) daagt president en opperbevelhebber Donald Trump uit. Aanleiding is Trumps recente besluit transgenders te weren uit de strijdkrachten. Beck diende in een elite-eenheid, het Navy SEAL team 6, en nam deel aan gevechtsacties in Irak en Afghanistan. De meermaals gedecoreerde oorlogsheld verfoeit het besluit waarmee Trump zijn conservatieve aanhang wil behagen.

2. Voorvechter van gelijke rechten

Als lid van een mensenrechtenorganisatie strijdt ze nu voor gelijke rechten. Ze zag het als een overwinning dat de regering-Obama in 2016 het verbod op openlijke transgenders in de strijdkrachten ophief. Volgens Beck wil Trump de klok terugdraaien. Hij beweert dat transgenders het militaire bedrijf 'ontwrichten' en de overheid op 'enorme kosten' jagen voor geslachtsveranderende operaties en psychische bijstand. De kosten zijn verwaarloosbaar, zegt Beck (volgens onderzoek dienen twee- tot achtduizend transgenders in de strijdkrachten). En een competente commandant heeft volgens haar geen moeite met transgenders, moslims en conservatieve christenen.

3.  Van Conan tot Barbie

Beck verliet de strijdkrachten in 2011, volgde een hormoontherapie en onderging een geslachtsveranderende operatie. Van Conan tot Barbie, schreef ze op haar Facebookpagina, verwijzend naar de vechtersbaas die ze ooit was. In 2013 kwam Beck er voor uit transgender te zijn. Ze werkte toen, na een militaire carrière van twintig jaar, als consultant op het ministerie van Defensie. Onbegrip en verbijstering alom. Telefoontjes werden niet meer opgenomen, op vergaderingen was ze niet langer welkom. 'Mijn leven lag in puin.' Ze gaf haar dikbetaalde baan op en verviel in armoede, genoodzaakt om 'in de achterbak van een auto te slapen'. Ze trouwde met een vrouw (het homohuwelijk is toegestaan in de staat Maryland) en is veehouder.

4. De strijd is nog niet verloren

Het woord van Trump is nog geen wet. Minister van Defensie James Mattis, oud-generaal, zei deze week dat hij laat onderzoeken of transgenders de cohesie binnen de strijdkrachten verstoren. Er vallen vooralsnog geen ontslagen onder hen. Enkelen spanden een rechtszaak aan tegen Trump. Ze hebben zich volgens hun advocaten ingezet voor de 'bescherming van de rechten en vrijheden die fundamenteel zijn voor dit land' soms met gevaar voor eigen leven.

5. Ze wil de politiek in

Beck deed in 2015 een vergeefse gooi naar een zetel in het Congres. Ze gaat het nogmaals proberen, namens de Democratische partij al is ze er niet geheel op haar gemak. De partij heeft weinig op met veteranen, zegt ze. Bovendien bezit ze vuurwapens, en daar moeten Democraten niets van hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden