Oud-medewerker die UWV oplichtte hoort fikse celstraf tegen zich eisen

DEN BOSCH Tegen de 47-jarige Bert O. uit het Limburgse Bunde is woensdag voor de rechtbank in Den Bosch 3,5 jaar celstraf geëist wegens oplichting van uitkeringsinstantie UWV....

Het proces is het eindspel in de omvangrijke fraudezaak die begin 2009 aan het licht kwam bij het Eindhovense kantoor van het UWV, de instantie die de uitkeringen regelt voor onder meer de WW, de WIA en de Ziektewet. In totaal zijn nu negen verdachten voor de rechter gebracht.

Bert O. is een oud-medewerker van het UWV, die als tussenpersoon met zijn eigen bedrijf daarna nog werk verrichtte voor de uitkeringsinstantie. Hij zou grote bedrijven, waaronder NedCar, Aegon, Center Parcs en Océ, in 2006 hebben gewezen op de mogelijkheid arbeidsongeschiktheidspremies terug te vragen voor gehandicapte werknemers. Hij maakte daarbij gebruik van een zogeheten kortings- en vrijstellingsregeling die inmiddels is afgeschaft.

De hoofdverdachte ontving zelf van de bedrijven een percentage van elk bedrag dat hij met succes terugvorderde. Hij vroeg echter ook geld terug voor werknemers die daar geen recht op hadden.

In totaal gaat het om 9 miljoen euro die de bedrijven te veel ontvingen. Zij wisten zelf niet van de fraude. Het te veel ontvangen geld is geretourneerd.

O. had toegang tot de gegevens van het UWV, zodat hij die kon wijzigen. Die verkreeg hij via een teamleidster van de afdeling polis en premie en een medewerkster. In ruil betaalde hij hun contante bedragen van respectievelijk 7.821 en 10.805 euro.

De twee werden vorig jaar al veroordeeld tot werkstraffen en boetes wegens het aannemen van steekpenningen en het ‘schenden van hun ambtelijke integriteit’. Zij hebben steeds ontkend dat zij wisten wat O. met behulp van hun wachtwoorden deed.

Woensdag werden naast O. ook drie van zijn zakenpartners berecht wegens medeplichtigheid. Zij hoorden deels voorwaardelijke celstraffen tegen zich eisen. De echtgenotes van O. en een van zijn handlangers hebben volgens justitie hand- en spandiensten verricht. Hun hangen werkstraffen van 50 en 60 uur boven het hoofd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden