Nieuws

Oud-leerling verklaart zich schuldig aan moord op 17 mensen op school in Florida

De jongen die in 2018 op een middelbare school in Florida 17 mensen doodschoot, legde woensdag voor de rechter een schuldbekentenis af voor 17 moorden en pogingen tot moord. Dat betekent dat hij tot levenslang zal worden veroordeeld, of de doodstraf krijgt.

De schutter Nikolas Cruz in de rechtszaal, waar hij zich schuldig verklaarde aan de moord op 17 mensen op een middelbare school in Parkland, Florida.  Beeld Reuters
De schutter Nikolas Cruz in de rechtszaal, waar hij zich schuldig verklaarde aan de moord op 17 mensen op een middelbare school in Parkland, Florida.Beeld Reuters

Nikolas Cruz, een oud-leerling van de school in Parkland, was 19 jaar oud toen hij met een halfautomatisch geweer naar de school ging. Hij droeg een gasmasker en liet een kleine bom afgaan, waarop het rookalarm af ging. Hierop stroomden de leerlingen naar buiten en werden zo een gemakkelijk slachtoffer voor de schutter. Veertien kinderen en drie medewerkers van de school werden door hem vermoord.

Na de schietpartij ging Cruz naar een Subway-restaurant, kocht daar een drankje en liep door naar een McDonalds. 40 minuten nadat hij daar was weggegaan, werd hij aangehouden omdat een agent hem had herkend. Cruz was een jaar eerder van school gestuurd omdat hij andere leerlingen had bedreigd. De school waarschuwde het personeel toen dat hij niet meer op het schoolterrein mocht komen als hij een rugzak bij zich had.

Halsmisdrijf

Cruz luisterde woensdag aandachtig toen de rechter de aanklacht en de mogelijke straf uiteenzette. ‘Dit zijn halsmisdrijven waar maar twee soorten straffen voor bestaan’, zei ze. ‘Begrijp je dat je hier in het beste geval vanaf komt met een levenslange gevangenisstraf?’ Ze benadrukte dat hij, als hij zich schuldig zou verklaren, niet meer op zijn woorden zou kunnen terugkomen, ook niet als hij de doodstraf krijgt.

Nabestaanden van een van de slachtoffers omhelzen elkaar in de rechtszaal.  Beeld Reuters
Nabestaanden van een van de slachtoffers omhelzen elkaar in de rechtszaal.Beeld Reuters

De verklaring van Cruz was een abrupte ommekeer in de zaak: zijn advocaten hadden altijd gezegd dat hij de dader was, maar stelden dat Cruz alleen schuld zou bekennen, als hij de garantie kreeg dat hij levenslang zou krijgen. Dat hebben de aanklagers geweigerd.

‘Altijd nachtmerries’

De schutter sprak woensdag voor het eerst in het openbaar over de schietpartij. ‘Het spijt me vreselijk’, stotterde hij. ‘Ik moet elke dag met mijn daden zien te leven. Ik heb er nachtmerries van en ik kan niet met mezelf leven. Hij zei ook dat hij wilde dat de slachtoffers en hun nabestaanden zouden beslissen welke straf hij krijgt.

De schietpartij op 14 februari 2018 was een enorme klap voor de lokale gemeenschap van Parkland en leidde ook tot een landelijke poging van studenten om een strengere wapenwet af te dwingen – wat niet is gelukt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden