Oud-KPMG-bestuurder vervolgd wegens belastingfraude en valsheid in geschrifte

Justitie gaat voormalig KPMG-bestuurder Jaap van Everdingen. vervolgen wegens belastingfraude en valsheid in geschrifte bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van de accountantsorganisatie. Het bedrijf KPMG heeft vanwege de fraude een schikking getroffen van 8 miljoen euro met het Openbaar Ministerie.

Het kantoor van KPMG in Amstelveen langs de A9. Beeld anp
Het kantoor van KPMG in Amstelveen langs de A9.Beeld anp

Dat heeft het OM vandaag bekendgemaakt. Naast de voormalig topman worden nog vier andere personen vervolgd, onder wie een projectontwikkelaar en een notaris. Ex-bestuurder Van Everdingen. trad eerder al terug vanwege het schandaal.

Het Openbaar Ministerie begon in 2014 een onderzoek naar de bouw van het opvallende kantoor langs de snelweg bij Amstelveen. De bouw was een joint venture tussen KPMG en een projectontwikkelaar. Door fiscale trucs werd volgens justitie 10 miljoen euro aan belasting 'bespaard'. Ook werd er gerommeld met de kosten van bijvoorbeeld vloerbedekking, de balie van de receptie, het restaurant en pantry's, waarbij gebruik werd gemaakt van valse facturen. In totaal is volgens justitie op deze wijze totaal 13,5 miljoen onterecht aan belastingvoordeel genoten.

De boete van 8 miljoen euro komt bovenop het inmiddels terugbetaalde bedrag van 13,5 miljoen euro aan ontdoken belasting.

In opspraak

Accountantskantoor KPMG is de laatste jaren regelmatig in opspraak geraakt. Zo trof het bedrijf in 2013 een schikking van 7 miljoen euro met justitie vanwege het bewust verhullen van omkoping door bouwbedrijf Ballast Nedam. In 2014 stapte ook topman Jurgen van Breukelen op nadat hij in opspraak was geraakt door een mislukte privébelegging in vastgoed, die hij samen met een paar KPMG-partners had gedaan in Blaricum. Het privéproject leidde tot ruzie met de gemeente en na onthullingen hierover in de Telegraaf stapte de KPMG-topman op om het bedrijf te verlossen van de negatieve aandacht. Ook was KPMG de accountant van de failliete woningbouwcorporatie Vestia, de failliete dienstverlener Imtech en het wegens betalen van steekpenningen in opspraak geraakte SBM offshore.

Vervolgens werd oud-ING-baas Jan Hommen bij het accountantskantoor aangesteld om orde op zaken te stellen bij het door schandalen geteisterde kantoor. Hij versoberde onder meer het beloningsbeleid bij KPMG. Hommen bleef uiteindelijk ruim een jaar bij het bedrijf. Huidig KPMG-bestuursvoorzitter Albert Röell noemt in een verklaring de verwijten van het OM en de schikking die getroffen is vanwege de affaire 'pijnlijk'. 'Wij willen hiermee deze bladzijde uit het verleden omslaan om ons verder te kunnen richten op de toekomst.'

Justitie noemt de belastingfraude en valsheid in geschrifte ernstige strafbare feiten, onder meer vanwege de voorbeeldfunctie die KPMG als 'prominente accountantsorganisatie' heeft. 'Als controleur van jaarrekeningen van bedrijven dienen zij zelf financieel en fiscaal onberispelijk te handelen.'

Ex-KPMG bestuurder Jaap van Everdingen laat via zijn advocaat weten de uitkomst van een strafzaak met vertrouwen tegemoet ziet. Dat justitie naar buiten is getreden met de vervolging noemt hij 'ongepast en bezwaarlijk'. 'Zeker wanneer het OM daarbij een voorstelling van zaken geeft die onvolledig en onjuist is.'

De strafzaak tegen de ex-bestuurder en de andere verdachten begint in oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden