Oud-informateur Hoekstra gaat toezicht advocatuur controleren

Rein Jan Hoekstra, voormalig lid van de Raad van State, gaat vanaf 1 februari het toezicht op de advocatuur controleren. De Nederlandse Orde van Advocaten heeft hem gevraagd de kwaliteit en integriteit te onderzoeken van de dekens die toezicht houden op de advocaten binnen de 19 gerechtsarrondissementen. Hoekstra moet advies uitbrengen voor verbetering van het toezicht en hierover publiekelijk rapporteren.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER WIL THIJSSEN

AMSTERDAM - Hoekstra's aanstelling vloeit voort uit een advies van oud-procureur-generaal Arthur Docters van Leeuwen, die in 2010 oordeelde dat een 'onafhankelijke, wijze persoon' over de schouder van de dekens moet meekijken.

De Orde van Advocaten had hem om advies gevraagd nadat het ministerie van Justitie zei het toezicht te willen verscherpen. Reden daarvoor was de wens tot harmonisering van de klachtenprocedure; de 19 dekens blijken het toezicht elk op eigen wijze in te vullen. Daarnaast wordt voortaan inzichtelijk tegen hoeveel advocaten een klacht is ingediend en wat daarmee gebeurt.

Beboeten of schorsen

De wens van Docters van Leeuwen om dekens de mogelijkheid te geven tot het beboeten, straffen of schorsen van advocaten die hun boekje te buiten gaan, wordt nog onderzocht. Daarvoor loopt een proefproject in het arrondissement Breda. Sommige advocaten vinden dat plan veel te ver gaan. Kritiek kwam onder meer van strafpleiter Gerard Spong, die de voorgenomen maatregelen 'volslagen waanzin' en 'puur populisme' noemde. Volgens Spong wil Docters van Leeuwen 'draconische maatregelen' invoeren om 'een paar rotte appels' te bestrijden.

Volgens de Nederlandse Orde van Advocaten komen ernstige misstanden in de beroepsgroep nauwelijks voor. Extra controle is volgens de orde noodzakelijk om het toezicht transparant te maken. Jan Loorbach, algemeen deken en hoofd van de Nederlandse Orde van Advocaten, is 'zeer verheugd' dat Hoekstra deze taak op zich gaat nemen. 'De Orde werkt samen met het dekenberaad al hard aan de versterking en harmonisering van het toezicht op de advocatuur. De aanstelling van Hoekstra zal dit proces in een stroomversnelling brengen', aldus Loorbach.

Hoekstra (70) is vooralsnog tot 2013 aangesteld. Daarna worden zijn taken geëvalueerd en besluit de Orde of hij voor langere tijd aanblijft. De toezichthouder denkt voor zijn taak twee dagen per week nodig te hebben. Hij zal na een half jaar voor het eerst rapporteren over zijn bevindingen en eind 2012, aan het eind van zijn werkzaamheden, voor de tweede maal verslag uitbrengen.

Hoekstra is oud-advocaat en krijgt de functie vanwege zijn bestuurlijke ervaring. Hij was onder meer secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken, coördinator van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en werd twee keer benoemd tot informateur bij de samenstelling van een nieuw kabinet. In 2006 werd hij voorzitter van de Nationale Conventie die zich boog over de bestuurlijke vernieuwing. Hoekstra trad in 1994 toe tot de Raad van State, het hoogste adviesorgaan van de regering, en nam onlangs afscheid op grond van zijn leeftijd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden