Oud-hoofdofficier: Demmink was wél in beeld in misbruikonderzoek

Oud-topman Joris Demmink van het ministerie van Veiligheid en Justitie was wel degelijk in beeld bij het zogeheten Rolodex-onderzoek naar betrokkenheid van hooggeplaatste personen bij seksfeestjes met minderjarige jongens. Dat zegt de Amsterdamse oud-hoofdofficier van justitie Hans Vrakking in een interview met NRC Handelsblad van vandaag.

Harro Knijff (L) advocaat van Joris DemminkBeeld anp

Minister van Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zei begin deze maand nog dat Demmink 'op geen enkele wijze' in het onderzoek is voorgekomen.

Volgens Vrakking had de chauffeur van Demmink tegen de BVD (nu AIVD) verteld 'er niet meer tegen te kunnen' dat de topman in de dienstauto af en toe seks had met jongens. Het onderzoek gaat vervolgens stuk nadat de toenmalig secretaris-generaal van het ministerie van Justitie Harry Borghouts, de hoogste ambtenaar op het departement, nog tijdens het geheime onderzoek Vrakking opbelt. 'Waar ben jij mee bezig?', zou hij Vrakking hebben gevraagd, schrijft het NRC. Voor de oud-hoofdofficier blijft het een raadsel hoe de top van het departement op de hoogte was van het geheime onderzoek.

Zelf kan Borghouts het zich niet herinneren bij Vrakking geïnformeerd te hebben naar het onderzoek. Hij was op de hoogte van het Rolodox-onderzoek, omdat toenmalig baas van het OM, René Fiqc, de minister en secretaris-generaal dit tijdens een overleg gemeld had.

Rolodex
Vrakking was eind jaren 90 de initiatiefnemer van het Rolodex-onderzoek. Het onderzoek begint in 1997, als in een agenda van twee jongens telefoonnummers worden gevonden van mannen met hoge functies bij justitie. Er wordt een bijzonder team geformeerd onder leiding van toenmalig officier van justitie Fred Teeven, dat bestaat uit twaalf rechercheurs van de Amsterdamse Jeugd- en Zedenpolitie, de Rijksrecherche en het Bureau Intern Onderzoek van de politie in Amsterdam.

Opstelten herhaalt in een reactie dat Demmink 'op geen enkele manier is voorgekomen in het Rolodex-onderzoek'. Volgens de minister is 'alles onderzocht dat onderzocht moest worden. Zowel door de AIVD als door het Openbaar Ministerie. De uitkomst was steeds dat er nog geen begin van juistheid is gebleken ten aanzien van de geruchten en aantijgingen.'

Vrakking spreekt zich voor het eerst uit over de zaak, aldus NRC Handelsblad, omdat er nu mensen worden verhoord naar aanleiding van beschuldigingen van pedofilie van Demmink. Het interview van toenmalig OM-baas Ficq aan de Volkskrant was voor Vrakking reden om zich niet langer aan het ambtseed te houden en 'opheldering te verschaffen'.

In het interview verzekerde Fiqc dat de naam van Demmink niet in het onderzoek voorkwam. 'Ik heb mijn aantekeningenboekje er speciaal op nagezocht', zei Ficq. 'Kijk, hier op 2 december 1998, schrijf ik: ik word gebeld door Vrakking, omdat hij is gebeld door secretaris-generaal Borghouts. Deze was aangesproken door Demmink. Hij had vernomen dat hij voorwerp van onderzoek zou zijn in Amsterdam, als mede een hoofdofficier van justitie. Ik heb daarbij geschreven: hoe kan dat? Er loopt helemaal geen onderzoek tegen Demmink.'

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie)Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden