Oud-haventopman Willem Scholten veroordeeld tot 1 jaar cel

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag voormalig directeur Willem Scholten (66) van Havenbedrijf Rotterdam veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk. Als de opgelegde straf in hoger beroep stand houdt, gaat Scholten dus acht maanden achter de tralies.

Willem Scholten komt aan bij de rechtbank, foto uit september. © anp

'Valsheid in geschrifte, ambtelijke omkoping en oplichting zijn ernstige delicten', aldus de rechtbank over de noodzaak van een celstraf. Het Openbaar Ministerie, dat drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf had geëist, liet in zijn eerste reactie doorschemeren dat hoger beroep in deze zaak waarschijnlijk is.

Omkopen
De rechtbank acht bewezen dat Scholten zich als hoogste ambtenaar van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam (de voorloper van Havenbedrijf Rotterdam) liet omkopen door Joep van den Nieuwenhuyzen, de baas van het toenmalige RDM-concern. Scholten deed dit door begin 2001 met zijn vriendin in een op kosten van Van den Nieuwenhuyzen aangekocht en ingericht luxe appartement in Antwerpen te trekken.

Volgens de FIOD was een huur van ruim 1.500 euro per maand passend geweest, maar Scholten bewoonde het Antwerpse appartement met uitzicht op de Schelde ruim anderhalf jaar zonder dat hij Van den Nieuwenhuyzen ook maar iets hoefde te betalen. De rechtbank acht bewezen dat Van den Nieuwenhuyzen het gratis gebruiksrecht van het Antwerpse appartement afgaf om een voorkeurspositie te verkrijgen bij een van de machtigste mannen in de Rotterdamse haven. Scholten hapte gretig toe.

Geheime Zwitserse bankrekening

De grote geldstortingen door Van den Nieuwenhuyzen, tot een totaal van 1,2 miljoen euro, die het Openbaar Ministerie aantrof op een geheime Zwitserse bankrekening van Scholten, kunnen volgens de rechtbank daarentegen niet zonder meer worden aangemerkt als smeergeld. Mogelijk was het smeergeld, maar ook de minder logisch klinkende lezing van Scholten dat hij de 1,2 miljoen euro tijdelijk voor Van den Nieuwenhuyzen en een zakenpartner in depot hield kan niet helemaal worden uitgesloten, aldus de rechtbank.

De rechtbank acht verder bewezen dat Scholten certificaten voor het aangaan en afgeven van garanties door het Havenbedrijf Rotterdam valselijk liet opmaken. Ook staat volgens de rechtbankn vast dat Scholten zijn werkgever en de gemeente Rotterdam oplichtte. Zo gaf hij voor ruim 100 miljoen euro aan garanties af voor Van den Nieuwenhuyzens RDM-bedrijf, zonder iemand hierover in te lichten. Hij handelde daarmee in strijd met de statutaire bepaling van het Havenbedrijf die hem - zoals hij tijdens zijn proces ook toegaf te weten - verplichtte tot het vooraf informeren van de Raad van Commissarissen.

Scholten ontbrak gisteren in de rechtszaal. Volgens de wel aanwezige Van den Nieuwenhuyzen verbleef de verdachte 'in het verre buitenland'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden