Oud-gevangenisdirecteuren klagen Opstelten aan voor rol in zaak-Demmink

Zes voormalige gevangenisdirecteuren hebben aangifte gedaan tegen minister Ivo Opstelten van Veiligheid & Justitie vanwege zijn rol in de zaak-Demmink. Zij vinden dat de minister politiek verantwoordelijk is voor het vertragen van de aangiften tegen oud-secretaris-generaal van Justitie Joris Demmink, die wordt verdacht van kindermisbruik.

Minister Ivo Opstelten. Beeld anp

De zes aanklagers zeggen 'met stijgende verbazing' kennis te hebben genomen van uitspraken van minister Opstelten over de zaak Demmink. 'In plaats van het voortvarend opdracht geven tot een gedegen strafrechtelijk onderzoek wekt de minister met zijn voorbarige uitspraken dat zijn (voormalige) secretaris-generaal boven alle verdenking verheven is de indruk het Openbaar Ministerie te belemmeren in zijn taakuitoefening', staat in de aangifte (hiernaast te downloaden).

Ook melden de oud-gevangenisdirecteuren dat het onvermogen van Justitie om 'in deze zaak klaarheid te brengen' ze vervult met 'plaatsvervangende schaamte.'

Getuigenverhoren onder ede
In de aangifte wordt onder meer verwezen naar publicaties over vermeende contacten van Demmink met Nederlandse pooiers en minderjarige jongens. Ook wordt melding gemaakt van getuigenverhoren van rechercheurs onder ede, in april van dit jaar. Die verklaarden dat Demmink en een aantal andere hooggeplaatste medewerkers binnen Justitie het onderwerp van een onderzoek naar kindermisbruik zijn geweest. Dit is door Opstelten altijd ontkend.

Twee Turkse mannen hebben in 2008 en 2010 aangifte gedaan tegen Demmink. Ze beweren midden jaren negentig als minderjarige jongens in Turkije door hem te zijn misbruikt. Het OM doet momenteel strafrechtelijk onderzoek naar deze zaak, nadat deze mannen dat hebben afgedwongen bij het gerechtshof in Arnhem.

Onschuld
Op 15 april verklaarde Opstelten tegenover NOS dat hij geloofde in de onschuld van Demmink: 'Het was niks, het is niks en het zal niks worden', zei hij.

De oud-gevangenisdirecteuren vinden dat Opstelten met dergelijke uitspraken onderzoek naar Demmink 'intentioneel frustreert.'

De zes oud-gevangenisdirecteuren beschuldigen Opstelten van 'ambtsmisdrijf' en hebben de Kamercommissie voor Verzoekschriften en Burgerinitiatieven gevraagd om de procureur-generaal bij de Hoge Raad opdracht te geven minister Opstelten strafrechtelijk te vervolgen.

Harro Knijff (links), advocaat van Joris Demmink. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.