Oud-europarlementariër Lagendijk mag Turkije niet in

Turkije laat oud-europarlementariër Joost Lagendijk (GroenLinks) niet meer toe tot zijn woonplaats Istanbul. Lagendijk werd zondagmiddag bij aankomst op het vliegveld van Istanbul aangehouden en wordt maandagochtend teruggestuurd naar Amsterdam. GroenLinks fractieleider Klaver vraagt het kabinet 'een dringend beroep' op Ankara te doen om de zaak zo snel mogelijk op te lossen.

De Turkse politie liet Lagendijk tijdens een twee uur durende ondervraging weten dat hij een 'speciaal visum' nodig heeft, wat hij bij de Turkse ambassade in Den Haag moet aanvragen. Het zou om 'een nieuwe maatregel' gaan. Zelf denkt Lagendijk dat de actie van de Turkse autoriteiten te maken heeft met zijn werkzaamheden tot voor kort bij de krant Zaman en de Suleyman Sah Universteit in Istanbul. Zaman is na de mislukte staatsgreep overgenomen door getrouwen van de AKP, de partij van president Erdogan. De Suleyman Sah Universiteit is gesloten op verdenking van banden met de in Amerika levende moslimgeestelijk Gülen, volgens Erdogan het brein achter de couppoging.

Lagendijk kwam uit Amsterdam na een bezoek aan Nederland van enkele dagen. De ondervraging op het vliegveld van Istanbul verliep volgens Lagendijk op nette wijze. 'Vragen met lange tussenpozen met als conclusie dat ik het land niet meer in mag. Nu zit ik in een wachtruimte, samen met wat Irakese vluchtelingen die ook niet welkom zijn. Morgenochtend word ik teruggestuurd. Hopelijk is mijn koffer er dan ook', aldus een rustig klinkende Lagendijk vanaf het vliegveld.

'Beetje intimidatie'

Afgelopen dinsdag bij zijn vertrek naar Amsterdam werd Lagendijk ook al even vastgezet op het vliegveld van Istanbul. 'Een beetje intimidatie om me te laten weten dat ik op hun lijsten sta. Meer zocht ik er niet achter', zegt Lagendijk. Zondag bij terugkomst bleek het toch serieuzer.

Lagendijk zegt maandagmiddag direct na aankomst naar de Turkse ambassade in Den Haag te gaan om het 'speciale visum' te bemachtigen. 'Ik zal dan wel zien of het papier überhaupt bestaat', aldus Lagendijk. 'Ik weet niet of wat nu gebeurt een kwestie van opgefokte intimidatie is of de voorbode van iets ernstigers, namelijk dat ik Turkije nooit meer in kom.' Vlak na het gesprek met De Volkskrant nam de Turkse politie Lagendijk zijn telefoon af.

De actie tegen de oud-europarlementariër komt op het moment dat Turkije en de EU onderhandelen over het opheffen van de visumplicht voor Turken die op vakantie of voor zaken naar de EU willen. Het Europees Parlement moet die afspraak goedkeuren. Het uitwijzen van Lagendijk door Turkije zal de toch al negatieve stemming over Erdogan versterken.

Uiterst kritisch

Parlementsvoorzitter Schulz liet zondagavond weten eerst nadere informatie over het uitwijzen van Lagendijk te zoeken, alvorens te reageren. Schulz veroordeelde eerder de zuivering die Erdogan doorvoert van politie, justitie, het onderwijs en steeds vaker ook bedrijven. Tienduizenden Turken verloren hun baan en zitten vast.
De Nederlandse ambassadeur in Turkije en de consul-generaal zijn volgens betrokkenen op de hoogte dat Lagendijk vast zit op het vliegveld en wordt teruggestuurd. Ze zouden de kwestie nauwgezet volgen.

Lagendijk was lid van het Europees Parlement van 1998-2009. Hij zat de interparlementaire delegatie Turkije voor en volgde de onderhandelingen over het Turkse EU-lidmaatschap op de voet. Tijdens zijn veelvuldige bezoeken aan Turkije leerde hij de journaliste Nevin Sungur kennen met wie hij trouwde. Sinds zijn vertrek uit Brussel woont Lagendijk in Istanbul.

Hij geldt als expert over Turkije en werd na de couppoging door vele media gevraagd om duiding van de ontwikkelingen. Hij dacht afgelopen maanden dat zijn status als voormalig lid van het Europees Parlement de Turkse autoriteiten ervan zou weerhouden hem dwars te zitten. Lagendijk is uiterst kritisch over de zuiveringsacties die Erdogan doorvoert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.