Oud en levendig

'Als we gaan, wordt Uruzgan de spannendste missie sinds Srebrenica.' Je hoeft geen groot geleerde te zijn om dat te bedenken....

Over zó oud heeft Elsevier het nog niet, maar de stelling is wel datouderen niet uitgeblust en duur zijn, maar levendig en ervaren. En goedvoor het werk. Als om het bewijs daarvan te leveren, is de levendige enoudere redacteur Rik Kuethe afgereisd naar Lebanon, Kansas, dat pal in hetcentrum van de VS ligt. Er wonen 285 mensen in het Republikeinse bolwerk.Zo te lezen voornamelijk ouderen. De burgemeester is 81, maar duur is hijniet. Hij doet zijn werk voor 25 dollar per maand. Een andere levendigeoudere is prof. dr. ir. Henk Tennekes (69), voormalig (ontslagen) directeurvan het KNMI. Hij geeft de VS indirect gelijk het Kyoto-verdrag niet tehebben getekend, want van het klimaat begrijpen we maar 10 procent, zegthij. Het KNMI is het niet met hem eens.

De allerlevendigste oudere heeft echter Vrij Nederland, dat met JanWolkers (80) heeft gesproken. Binnen een minuut, schrijft Coen Verbraak,gaat het gesprek over voetbal, God, Hans Teeuwen, Texel en de kosmos. Datvluchtige is aan het interview wel een beetje af te lezen. Veel dieper gaathet eerste deel van een serie over crimineel geld. Hoofdpersoon is Rob B.,'fiscalist van de onderwereld'. Ook zijn vijand, officier van justitie Josvan Leijen, komt aan het woord. De enige politica in VN is Syilla Dekker(63) over je wie je weinig hoort als minister. Dat klopt. Ze zegt ook nietzo veel. Veel meer in het nieuws staat Kamerlid Femke Halsema. In HP/DeTijd wordt ze geportretteerd als iemand die GroenLinks rechtsaf stuurt.Daar is niet iedereen in de partij gelukkig mee. Gelukkig is evenmin Theodor Holman, die tijdelijk Max Pam als boekbespreker vervangt. Het isnet alsof Holman alleen maar slechte boeken krijgt aangereikt. Dit keer isdat er eentje van Renate Dorrestein, nummer 1 in de HP-boekentoptien. Eenbestseller dus, over welk fenomeen drie uitgevers een artikel verderop eenboom opzetten. Veel van de schuld van de bestselleritis ligt bij deboekhandel, die wil alleen maar bestsellers inkopen. Voornaamste conclusieis echter dat drie mensen tegelijk interviewen een hachelijke ondernemingis. Liever drie goede artikelen, dan een drie-in-een uitgetikt bandje.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden