Oud-directeur Huges wil alsnog geld van NS

Oud-directeur Timo Huges van NS heeft zijn voormalige werkgever gedagvaard. Huges wil alsnog zijn vakantiegeld en drie maanden opzegtermijn uitbetaald krijgen.

Timo Huges. Beeld anp

Huges raakte in juni dit jaar in opspraak toen hij betrokken bleek bij een bedrijfsspionage rondom de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Ook zou hij de onderzoekers die het schandaal onderzochten niet goed hebben voorgelicht. Daarop vertrok Huges direct als bestuursvoorzitter bij het bedrijf.

Sindsdien steggelt hij met minister Dijsselbloem van Financiën over de toedracht van dat vertrek. Dijsselbloem zegt dat Huges geen ontslagvergoeding zou meekrijgen, maar Huges wil wel degelijk geld zien omdat hij naar eigen zeggen nooit zelf ontslag heeft genomen en hij ook niet op staande voet kon worden ontslagen.

Profiel

Lees het profiel van Timo Huges (+), 'verstokte automobilist' met smetteloze reputatie.

NS

Eerder zei de NS dat Huges het aanzien van het spoorbedrijf zo ernstig had geschaad dat hij zijn in maart uitgekeerde bonus moet inleveren. Hoe hoog de 'variabele beloning' van Huges was, wil de NS niet zeggen. Het gaat om een bedrag van maximaal 86 duizend euro, 20 procent van het vaste salaris, zei de NS-woordvoerder. Bij het aantreden van Huges, in oktober 2013, zijn afspraken gemaakt over een gemaximaliseerde bonus voor geleverde prestaties.

Huges incasseerde die bonus omdat in zijn eerste jaar als president-directeur zowel de reizigerspunctualiteit als klanttevredenheid toenam. Tegelijkertijd werd de NS als bedrijf voor datzelfde jaar door het kabinet de maximale boete van 2,75 miljoen euro opgelegd wegens het niet voldoen aan prestatieafspraken.

Huges steggelt met minister Dijsselbloem van Financiën over de toedracht van zijn vertrek Beeld afp

Vlekkeloze reputatie

Met een vlekkeloze reputatie treedt hij ruim anderhalf jaar geleden in dienst bij de NS. In zijn vorige functie heeft hij met succes de bloemenveilingen Aalsmeer en Flora-Holland tot één bedrijf gesmeed; bij de NS krijgt hij juist te maken met een opgeknipt bedrijf dat met de gevolgen van marktwerking op het spoor kampt.

Huges staat sinds juni plotseling als een valsspeler te boek als bekend wordt dat hij geweten moet hebben van malversaties door de NS en dochterbedrijven rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Meer dan dat: Huges zou zich zelf schuldig hebben gemaakt aan wetsovertreding.

Met het vertrek van de NS-topman is het drama rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg compleet. Eerder werd al duidelijk dat NS-dochterbedrijven QBuzz en Abellio, dat de aanbesteding voor een periode van vijftien jaar binnensleepte, hadden gefraudeerd tijdens het biedingproces. Diverse personen van QBuzz werden daarop ontslagen.

De concessie voor het openbaar vervoer in Limburg is door de provincie inmiddels gegund aan Arriva.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.