NIeuwsSoedan

‘Oud-dictator Bashir van Soedan wordt uitgeleverd aan Internationaal Strafhof’

De nieuwe machthebbers in Soedan leveren oud-dictator Omar al-Bashir uit aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, volgens een hoge regeringsfunctionaris. Bashir is aangeklaagd wegens volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in de regio Darfur, begin deze eeuw.

Oud-dictator van Soedan Omar al-Bashir in de beklaagdencel tijdens de rechtszaak tegen hem in Khartoem in december 2019. Beeld EPA
Oud-dictator van Soedan Omar al-Bashir in de beklaagdencel tijdens de rechtszaak tegen hem in Khartoem in december 2019.Beeld EPA

Al meer dan tien jaar is er een internationaal arrestatiebevel van kracht tegen Bashir, aan wiens bewind vorig voorjaar een einde kwam na grootschalige volksprotesten. Als staatshoofd bezocht hij menig Afrikaans en Arabisch land zonder dat hij het gevaar liep om uitgeleverd te worden. Bashir was het eerste zittende staatshoofd dat door het ICC in staat van beschuldiging werd gesteld.

Een hoge Soedanese functionaris verklaarde maandag dat de huidige overgangsregering bereid is aan die straffeloosheid een einde te maken. Op welke termijn Bashir naar Den Haag komt, is onduidelijk. Soedan moet eerst het Statuut van Rome ondertekenen, dat de grondslag van het ICC vormt.

Bashir bevindt zich momenteel in een gevangenis in de Soedanese hoofdstad Khartoem. Hij is in eigen land aangeklaagd wegens corruptie en het gebruik van dodelijk geweld tegen landgenoten die vorig jaar de straat op gingen om zijn aftreden te eisen.

Volgens de aanklacht van het Strafhof hebben regeringstroepen zich onder zijn leiding in de regio Darfur onder meer schuldig gemaakt aan talrijke (lucht)aanvallen op burgers, verkrachting, foltering en het opzettelijk vervuilen van drinkwater. Dat gebeurde onder het mom van de strijd tegen gewapende rebellengroepen, waaronder de Soedanese Bevrijdingsbeweging (SLM/A). Tussen 2003 en 2008 kwamen meer dan 300 duizend strijders en burgers om het leven en sloegen ruim 2, 5 miljoen mensen op de vlucht of werden verdreven.

Ook twee prominente leden van het voormalige bewind van Bashir zouden worden uitgeleverd wegens hun aandeel in de misdaden. Bashir zal zich volgens zijn advocaat verzetten tegen uitlevering. Hij beschouwt het Strafhof als een ‘westerse samenzwering’.

Lees verder over Soedan

Soedan heeft een paar maanden na de politieke omwenteling in het land een beruchte zedenwet voor vrouwen afgeschaft en een verbod uitgevaardigd voor de politieke partij van de in april afgezette president Omar al-Bashir. Maar hiermee is de revolutie nog lang niet voltooid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden