Oud-decaan Universiteit Tilburg die schoonheidssalon van nicht inhuurde opgepakt voor fraude

Oud-decaan Arie de R. sociale wetenschappen van de Universiteit Tilburg is woensdag aangehouden op verdenking van fraude. De R. zou met geld dat was bedoeld voor de begeleiding van promovendi bedrijven van familie hebben ingehuurd: een schoonheidssalon van zijn nicht en later een adviesbureau van zijn neef.

Universiteit Tilburg. Een oud-decaan is aangehouden op verdenking van fraude. Foto anp

De R., oud-decaan van de faculteit sociale wetenschappen en humanities, wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Met De R. zijn ook een vrouw (40) en een man (46) aangehouden. Het Openbaar Ministerie bevestigt noch ontkent dat de twee andere verdachten familie zijn van De R.

Bedrijfsrecherche

De Universiteit Tilburg heeft in 2016 zelf aangifte gedaan tegen De R., die op dat moment al ruim anderhalf jaar met eervol pensioen was. Een tip, krap een half jaar na het afscheid van De R., gaf de universiteit aanleiding bedrijfsrecherche in te schakelen.

De universiteit probeerde zelf geen ruchtbaarheid te geven aan de fraude met promotiegelden, maar de zaak kwam toch in de publiciteit via radioprogramma Argos. Ingewijden vertelden in het programma dat De R. meer dan een miljoen euro heeft laten uitbetalen aan bedrijven van familie.

De R., die in 2010 nog een koninklijke onderscheiding kreeg voor zijn 'bijzondere wetenschappelijke en bestuurlijke verdiensten', begeleidde promotie-onderzoek van sociale wetenschappers. Vanwege de hoge werkdruk mocht hij van de universiteit een deel van zijn werkzaamheden uitbesteden.

In eerste instantie schakelde hij daarvoor het bedrijf van zijn nichtje in: I'Solo Tisera in Gorinchem. Later, nadat er intern vragen werden gesteld over de hoogte van de bedragen en de rechtvaardigheid van de aanbesteding, nam De R. een tweede bedrijf in de arm: Thoben Research & Consult, dat op naam staat van zijn neef. Per promotie ontvingen zij zo'n 30 duizend euro, een derde van het totale promotiebudget, onder meer voor het zoeken naar literatuur.

'Moelijk op het rechte pad te blijven'

Tegen Argos noemt De R. het irrelevant dat hij zijn familie inschakelde. 'Waar het om gaat is deskundigheid.' In een afscheidsinterview met universiteitsblad Univers, voordat De R. in opspraak raakte, zei hij al dat het 'als bestuurder moeilijk is om op het rechte pad te blijven'.

In het interview zegt hij ook dat hij als bestuurder niet 'dik wordt betaald' voor zijn bekwaamheid, maar vooral wordt betaald 'omdat je jezelf zult bevuilen'. 'Dat is het risico dat je als bestuurder neemt. Dat je steeds sluwer wordt, maar ook steeds minder jezelf.'

Meer over