Oud-congreslid Giffords verrast Amerikaans Congres met pleidooi tegen wapens

De discussie in Amerika over wapengeweld nam een verrassende wending vandaag toen voormalig congreslid Gabrielle Giffords zich erin mengde. Giffords werd in 2011 bij een aanslag in haar hoofd geschoten. Ze overleefde de schietpartij. Sindsdien strijdt ze met haar man voor strengere wapenwetten. Vandaag sprak ze het Amerikaanse Congres toe, waar een Senaatshoorzitting over 'gun control' werd gehouden. Ook wapenlobby NRA deed haar zegje.

Redactie
Voormalig congreslid Gabrielle Giffords met haar man Mark Kelly Beeld ap
Voormalig congreslid Gabrielle Giffords met haar man Mark KellyBeeld ap

Giffords overleefde zoals gezegd de aanslag, maar hield er een spraakgebrek aan over. 'Spreken is moeilijk, maar ik moet iets belangrijks zeggen', begon ze haar pleidooi. De schietpartij in het stadje Newtown in Connecticut, half december vorig jaar, zette maatregelen tegen het wapengeweld in de Verenigde Staten weer bovenaan Obama's agenda. In Newtown vielen 26 doden, onder wie 20 kinderen. Vandaag werd voor het eerst over de kwestie gesproken in het Amerikaanse congres. Ervaringsdeskundige Giffords zei tegen de Congresleden: 'Wees dapper, wees moedig, het Amerikaanse volk rekent op jullie.'

Ook de de belangrijkste wapenlobby NRA, de National Rifle Association, sprak tijdens de hoorzitting. De lobby beweerde tegenover het Senaatscomité dat strengere wapenwetten het niet zullen redden. 'Wapeneigenaren die zich gewoon aan de wet houden, zullen niet accepteren dat zij de schuld krijgen van de daden van gestoorde criminelen', zei vicevoorzitter van de NRA Wayne LaPierre. Het wordt lastig om de wetgeving door het Congres te loodsen. Er is veel verdeeldheid over het recht op het dragen van een wapen, dat is verankerd in de grondwet.

President Obama wil onder meer een verbod op semi-automatische wapens, strengere eisen voor wapenvergunningen en het beperken van magazijnen van wapens tot maximaal tien kogels. Giffords' aanvaller schoot zijn magazijn leeg op de groep mensen waar zij deel van uitmaakte, 33 kogels in 15 seconden. Hij werd overmand tijdens het herladen. Zulk soort wapens zijn, als het aan Obama ligt, in de toekomst niet meer toegestaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden