Oud concept is weer in bij Volendam

De nummer één speelt doelpuntloos gelijk tegen de nummer laatst. De Nederlandse voetbalcompetitie begint zo waar serieus te lijken. De..

JOHN VOLKERS

Van onze verslaggever

John Volkers

VOLENDAM

0-0 tussen hekkesluiter Volendam en ranglijstaanvoerder Ajax had gisteren in elk geval niets weg van de invuloefening die zulke contrasterende confrontaties zo vaak zijn.

Ajax dirigeerde anderhalf uur lang het ene na het andere prachtige talent naar de frontlijn. Debutant Demtsjenko, allrounder De Boer en killer Kluivert losten elkaar vruchteloos af in de punt van de aanval. Zelfs het inbrengen van de Fin Litmanen, na anderhalve maand verzorging weer eens van de partij, kon de patstelling niet doorbreken.

Volendam deed, voor het eerst deze competitie, datgene wat de ploeg het best beheerst. De ploeg dacht niet aan aanvallen of aan scoren. Sinds december werd trouwens geen schutter meer gehuldigd. Volendam legde zich gisteren toe op verdedigen. Het was secuur gaatjes stoppen, gestaffeld klaar staan voor het foutje van de collega, corrigeren zonder ijzer te vlechten.

Bert Jacobs, de trainer met de verstrooide professor-act die in het IJsselmeerdorp zijn reputatie op het spel heeft gezet, heeft voor de laatste elf speeldagen het Rijsbergen-concept verordonneerd. Het verdedigen van de nul staat vanaf gisteren voorop. Rijsbergen deed het de afgelopen twee jaren zo in Volendam omdat hij te weinig getalenteerd materiaal had voor een ander speltype.

Jacobs heeft nog minder gekwalificeerde krachten tot de beschikking, maar weigerde aan het begin van het seizoen die realiteit in te zien. Zijn ploeg zakte langzaam naar de drassige bodem van de ranglijst en dat deed de weinig alerte Zandvoorter wakker schrikken. Gisteren leek hij een stuk scherper, al was zijn wisselbeleid - Simons was rijp, Samardzic kon inrukken - een verschutting.

Jacobs' aloude catenaccio-aanpak, van destructie boven creativiteit, werkte echter wel. Jacobs trof het daarbij met de mindere vorm van Ajax, de vele geblesseerden bij de tegenstander, maar ook met eigen meevallers. Doelman Zoetebier, de laatste seizoenen te vaak een onzekere grabbelaar, groeide uit tot de uitblinker van de dag.

De Olympische keeper van '92 heerste in zijn strafschopgebied en maakte in anderhalf uur duidelijk dat hij nog altijd een grote belofte is. Zijn verklaring was een aantijging voor de weinig professionele leiding van zijn club. 'Ik heb het hier vijf jaar zonder keeperstraining moeten stellen. De afgelopen twee weken heb ik eindelijk weer eens kunnen oefenen met de specialist, Sjaak de Graaf, die voor alle andere elftallen behalve het eerste is aangewezen.'

Zoetebier leunde sterk op de inbreng van zijn lange verdedigers, Binken en Wilson, die zich vaak gesteund zagen door nijvere middenvelders als Steur, Plugboer en Valk. De grote man in die georganiseerde wirwar was echter de Serviër Dejan Govedarica. Hij is de vierde Joegoslaaf aan De Dijk, de derde van Vojvodina Novi Sad. In het nationale elftal van Klein-Joegoslavië speelde hij als centrale middenvelder tussen grootheden als Stojkovic en Savicevic.

Govedarica, lang, sterk en moedig, voelde zich gisteren zeker niet te groot om voor stofzuiger te spelen. Hij ving Ajax-dynamo Kluivert op, heerste in de lucht en ontkrachtte het lange-halen spel van Ajax in de slotfase. Met de Joegoslaaf in grote vorm kan Volendam nog ontsnappen van de laatste plaats, zo veel is Jacobs ook wel duidelijk. 'Hoe lang we hem hier kunnen houden? In elk geval tot het eind van het seizoen. De rest interesseert me geen mallemoer.'

Van Gaal noemde Govedarica niet in zijn nabeschouwingen. Hij hield het op eigen onmacht. 'We hebben zes kansen gehad. Volendam één. Die had er nog in gekund ook. Voor hetzelfde geld hadden we kunnen verliezen. Maar het mag natuurlijk niet gebeuren dat we uit die zes mogelijkheden niet één goal maken.'

Er werd na afloop vooral gesproken over de dubbele kans van Hoekstra, een kwartier na rust, achteraf het beslissende moment. De linksbuiten teisterde eerst uit de voorzet van Wooter de lat. Zoetebier kon de hand er juist tussen krijgen. Daarna had Hoekstra de rebound voor het inschuiven, maar Binken sprong er in een wanhoopspoging tussen. De bal caramboleerde voorlangs.

Het was direct het einde van het beste Ajax-kwartier, waarin De Boer in de punt was verschenen en Kluivert daarachter achteloos schakelde en inschoof. De volley van Scholten, de knal van Kluivert en de dubbelkans van Hoekstra leidden niet tot het verlossende doelpunt.

Ajax verzuimde op de zandvlakte de door PSV aangereikte gelegenheid tot een fraaie demarrage te benutten. Van Gaal: 'We hebben hier een kans laten liggen. De druk wordt ook steeds groter.' De Amsterdamse formatie, dit nieuwe jaar in uitwedstrijden uitermate kwetsbaar, heeft te maken met een ernstige onbalans.

De vele kwetsuren hebben de verhouding basisspelers-invallers op de kop gezet. Tijdelijk stonden gisteren vijf 'reserves' in het elftal. De jonge talenten die vroeger even sfeer mochten proeven bij al gelopen wedstrijden, moeten nu serieus de kar trekken. Zo kan het niet langer, zo veel is Van Gaal ook wel duidelijk. Hij kondigde gisteren, uiteraard zonder namen te noemen, aankopen aan: 'Die nieuwe spelers komen er wel.' De technisch directeur wil niet meer de beslissingen van Kanu, Reiziger en Davids afwachten. Hij voorspelde in mei zijn nieuwe stal op orde te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden