Oud-collega's: pensioenpaus Henk 'een gotspe'

Oud-werknemers van de Gay Krant bouwden nauwelijks pensioen op. Toenmalig directeur Henk Krol, inmiddels opgestapt als fractievoorzitter van 50Plus, liet hen kiezen tussen ontslag of veel minder pensioen. 'Ik was een beetje bang van hem.'

Henk Krol als hoofdredacteur van de Gay Krant in 2004.Beeld anp

Twaalf jaar heeft ze bij de Gay Krant gewerkt, vertelt de oud-werkneemster. Nu is ze 64 jaar, maar dat betekent niet dat ze binnenkort met pensioen kan. Over haar twaalf gewerkte jaren heeft ze een pensioen opgebouwd van tussen de 26 en 60 euro per maand, zo meldt haar laatste pensioenoverzicht. 'Dat wordt dus gedwongen doorwerken.'

De ironie wil dat voorman Henk Krol van ouderenpartij 50Plus daarvoor verantwoordelijk is. En dat is meteen ook de reden dat voormalige werknemers nu met het verhaal naar buiten komen. In zijn nieuwe rol als Kamerlid predikt Krol opvattingen waaraan hij zich als ondernemer nooit heeft gehouden, vinden ze.

Geheimhoudingsverklaring
'Het is een gotspe dat Henk nu de pensioenpaus uithangt', zegt een oud-redacteur. 'Hij heeft jarenlang verzwegen dat hij zijn eigen verplichting aan ons niet is nagekomen.' Maar zoiets openlijk vertellen is niet zonder risico. De werknemers hebben ook een geheimhoudingsverklaring moeten tekenen die hen verbiedt te spreken over 'alle bedrijfsaangelegenheden in de ruimste zin van het woord', ook na afloop van hun dienstverband.

In maart werd de Gay Krant failliet verklaard, met een schuld van naar schatting vele honderdduizenden euro's. De curator kan nog steeds vorderingen namens het bedrijf uitschrijven. Financieel was het bij de uitgever altijd al een janboel, zeggen de oud-medewerkers. Toen in juli 2007 op de werkvloer het gerucht begon door te sijpelen dat ook hun pensioenpremie niet was afgedragen, wekte dat niet eens veel verbazing.

Detail van de verklaring die de werknemers werd voorgelegd.Beeld de Volkskrant

'We werden bij elkaar geroepen in de bibliotheek, waarna Henk Krol vertelde hoe het zat. Hij was heel stellig: we gaan failliet of jullie tekenen een verklaring waarin iedereen afziet van de pensioenrechten over vier jaar', zegt een van hen. In ruil kregen ze het deel terug dat ze zelf hadden ingelegd. 'Omdat dat in één klap werd overgemaakt, moest er veel belasting over worden betaald en bleef er nauwelijks iets van over.'

Dreigend
'Ik had het idee dat ik iedereen zou duperen wanneer ik niet tekende. En het moest meteen. Een werkneemster die op vakantie was, moest de verklaring tekenen en faxen. Henk kan nogal dreigend overkomen. Hij kan schelden, hard uitvallen, daar lusten de honden geen brood van. Ik was een beetje bang van hem, vreemd eigenlijk', zegt ze.

Volgens Krol was de Gay Krant een rommelig collectief, waarin iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid had en men elkaar op het woord geloofde. Dat bleek achteraf de achilleshiel, omdat 'veel post voor mij werd achtergehouden', zegt hij.

Zo was het volgens de medewerkers echter niet. 'Hij zal wel weer de schuld geven aan één medewerkster die haar werk niet heeft gedaan. Dat kan voor een deel kloppen, maar zo simpel is het niet', zegt een van hen. 'Krol nam zelf besluiten en was heel goed in het afdwingen daarvan.'

Toen een medewerkster ziek was, smeekten Krol en zijn zakelijk directeur haar om toch te komen werken omdat de krant haar nodig had, bevestigen diverse oud-medewerkers. Maar ze hoefde zich niet beter te melden, want dan kon het bedrijf haar laten doorbetalen door de ziektewet.

Henk KrolBeeld anp
De geheimhoudingsverklaring die werknemers van de Gay krant werd voorgelegd.Beeld de Volkskrant

Salaris levenspartner
Terwijl bezuinigd werd op drukkosten, freelancers en foto's liet Krol één kostenpost ongemoeid. Dat was het salaris van zijn voormalig levenspartner Joop Boonstra, die de krant mee had opgericht maar er de laatste tien jaar niets meer voor deed. Niettemin kreeg hij zijn salaris maandelijks overgemaakt.

'Dat klopt', erkent Krol. 'Hij deed inderdaad niet veel meer. Bij elke bezuinigingsoperatie hebben we het erover gehad, maar in die kosten hebben we nooit durven snijden.' Ook dat was een kwestie van 'gezamenlijk overleg', zegt hij.

'Je vraagt je af waarom we dat hebben laten gebeuren', zegt een oud-medewerker. 'Misschien waren we watjes, maar we waren ook keien in ons vak.' De teleurstelling over het faillissement is groot, maar dat geldt ook het feit dat ze hun voormalig directeur en hoofdredacteur daarna nooit meer hebben gezien. 'Hij heeft ons bedankt per mail en zou nog een kop koffie komen drinken. Dat moet nog steeds gebeuren.'

Dit artikel is gebaseerd op gesprekken met oud-medewerkers van de Gay Krant, het betrokken pensioenfonds en oud-directeur Henk Krol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden