Oud-COA-baas Albayrak veroordeeld tot werkstraf van 140 uur

Voormalig COA-topvrouw Nurten Albayrak heeft een werkstraf van 140 uur gekregen. Volgens de Haagse rechtbank maakte ze zich schuldig aan valsheid in geschrift. Albayrak heeft opdracht gegeven aan haar secretaresse en chauffeur om fictieve afspraken in haar agenda te zetten. Op deze manier probeerde ze 'eerdere leugens' over het privégebruik van haar dienstauto te maskeren en 'in het weekend opgelopen verkeersboetes een zakelijk karakter te geven'.

Nurten Albayrak werd in 2012 bij het COA ontslagen.Beeld anp

De rechter verwijt het Albayrak (50) dat ze telkens de schuld bij anderen legt. Tijdens de zitting - twee weken eerder - zei de voormalige COA-topvrouw nog dat haar chauffeur en secretaresse op eigen houtje met de agenda hadden geknoeid. De rechter gelooft dat niet en oordeelt dat Albayrak wel degelijk een motief had om in het najaar van 2011 haar agenda te wijzigen. 'Uit mails en stukken blijkt dat zij vanaf 2011 telkens gecommuniceerd heeft dat ze geen privé gebruik maakte van haar dienst auto', aldus de rechter. In praktijk gebruikte ze de dienstauto wel buiten werktijd. Ze kreeg bovendien een vergoeding voor de fiscale bijtelling van haar werkgever - 23.790 euro op jaarbasis.

Jarenlang stond Albayrak bekend als een gevierde allochtone carrièrevrouw die leiding gaf aan het COA, de organisatie die verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers. In interviews omschreef ze zichzelf als een 'dienend leider'. In september 2011 kantelde dat beeld na berichtgeving in het NOS Journaal. Daarin omschreven anonieme medewerkers Albayrak als een 'zonnekoningin' en hekelden ze haar hoge salaris en haar dienstauto, een 'goudkleurige' Mercedes. Kort daarna werd ze op non-actief gezet, en enkele maanden later - na onderzoek van de commissie-Scheltema - werd ze ontslagen.

Afgelopen augustus accepteerde Albayraks echtgenoot eveneens een werkstraf van 140 uur. Hij werd beschuldigd van het bedreigen van een getuige in de rechtszaak tegen zijn vrouw.

'Waarom zou iedereen zo'n hekel aan u hebben gehad? Waarom moest juist uw hoofd op het hakblok? Uw secretaresse, uw chauffeur, de secretaris-generaal, de directeur-generaal. Volgens u hebben ze u allemaal vals beschuldigd en was u degene die haar werk goed deed', vroeg de rechter twee weken geleden aan de gevallen carrièrevrouw. 'Het was mijn hoofd of dat van de minister. Er was nou eenmaal al een beeld gecreëerd. Ik heb zeven jaar excellent gefunctioneerd als algemeen directeur van een uiterst complexe organisatie. Maar de minister had al in de media gezegd dat ik hem bedonderd had. En ook al klopte dat niet, mijn kop moest rollen', antwoordde zij.

Gesjoemel deed haar de das om

Ooit gold ze als een gevierde allochtone carrièrevrouw. Nu krijgt Nurten Albayrak een werkstraf van 140 uur opgelegd. Reden: gesjoemel met haar werkagenda (+).

Sfeer verziekend

Albayrak werd op 1 april 2012 op non-actief gezet en ontslagen door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. De civiele-en kantonrechter in Den Haag hebben eerder al geoordeeld dat dat terecht was. Volgens medewerkers van de COA zou ze de sfeer verzieken en te veel geld verdienen. Bovendien zou ze niet luisteren naar mensen in het veld en zo geld verkwanselen.

Vorig jaar oordeelden twee rechters dat het COA Albayrak terecht had ontslagen. Volgens de civiele rechter en de kantonrechter in Den Haag was er daarom geen reden voor het toewijzen van een vergoeding voor het beëindigen van haar contract en immateriële schade voor Albayrak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden