Oud-CID'er wraakt Haagse rechtbank

De rechtbank in Den Haag heeft de strafzaak tegen de van meineed verdachte ex-rechercheur K. Langendoen met enige maanden moeten uitstellen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het komt niet vaak voor dat een wrakingsverzoek wordt toegewezen. Van der Biezen had betoogd dat de strafkamer onder leiding van M. Tan-de Sonnaville de schijn van partijdigheid tegen zich had. De drie rechters hadden in het proces van een medeverdachte geoordeeld dat Langendoen had gelogen over bepaalde zaken. Deze medeverdachte is de ex-collega van Langendoen, J. van Vondel, die in april werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden wegens meineed en bedreiging van een getuige.

Zowel Langendoen als Van Vondel zouden de waarheid hebben verdoezeld tijdens hun verhoor in 1995 door de parlementaire enquêtecommissie-Van Traa. Beiden maakten deel uit van de Criminele Inlichtingendienst (CID) Kennemerland, die volgens de enquêtecommissie over de schreef is gegaan met de toepassing van opsporingsmethoden. Daardoor zijn begin jaren negentig met medeweten van de politie tienduizenden kilo's marihuana Nederland ingevoerd.

In het vonnis van Van Vondel staat dat Langendoen niet de waarheid heeft gesproken over bijeenkomsten met de limonadefabrikant die 'sapman' wordt genoemd. Deze was betrokken bij een infiltratieactie van de CID Kennemerland vanwege zijn vakkennis: drugs worden niet zelden gesmokkeld in vruchtensap.

Volgens Van der Biezen is met dat oordeel over Langendoen de schijn van partijdigheid gewekt en krijgt zijn cliënt dientengevolge geen eerlijk proces. Drie andere Haagse rechters, die waren opgeroepen om een zogenoemde wrakingskamer te vormen, gaven de advocaat gelijk. Dat betekent dat een andere strafkamer de zaak-Langendoen zal moeten gaan behandelen. Het proces zal weer van voren af aan beginnen. Vanwege overbelasting van de rechtbank zal de zaak pas na de zomer doorgang kunnen vinden.

De uitspraak is opmerkelijk omdat een Amsterdamse wrakingskamer in een soortgelijke situatie anders oordeelde. De advocaat A. Moszkowicz had in maart een wrakingsverzoek ingediend tegen de strafkamer die de zaak behandelde van zijn cliënt Walter D. Dezelfde kamer had eerder Etienne U. veroordeeld wegens grootschalige drugssmokkel tot zes jaar celstraf.

In dat vonnis werd Walter D. aangewezen als lid van de criminele organisatie van U. Zelfs het Openbaar Ministerie steunde het wrakingsverzoek, maar het werd niettemin afgewezen. Moszkowicz kondigde gisteren aan dat hij alsnog zal proberen de strafkamer te wraken.

Volgens Van der Biezen betekent de toewijzing van zijn wrakingsverzoek meer dan alleen tijdwinst. 'Recht is toch rechtersrecht: rechters oordelen vaak anders over identieke zaken. Deze zaak zal helemaal worden overgedaan en met een frisse strafkamer kan dat een belangrijk verschil uitmaken', aldus de raadsman.

De persrechter van de rechtbank in Den Haag, E. Numann, vindt de uitspraak niet uitzonderlijk. De rechtbank houdt volgens hem meestal al zelf rekening met eventuele belangenverstrengeling bij de toedeling van zaken aan rechters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden