Nieuws

Oud Chinees gedicht online doet beurskoersen van ict-bedrijven overal dalen

De oprichter en ceo van Meituan, China’s een na grootste platformbedrijf, zette een duizendjarig gedicht even online. Door de strekking ervan werd dit als een slecht voorteken gezien. Niet alleen voor dit techbedrijf, maar ook voor de hele ict-sector. Wereldwijd daalden de koersen in deze branche.

Peter de Waard
Maaltijdkoeriers van platformbedrijf Meituan in Beijing. Er loopt een onderzoek naar overtreding van de mededingingsregels door dit grote Chinese bedrijf. Beeld AFP
Maaltijdkoeriers van platformbedrijf Meituan in Beijing. Er loopt een onderzoek naar overtreding van de mededingingsregels door dit grote Chinese bedrijf.Beeld AFP

Geen Nederlands fonds zal ooit onderuit getuimeld zijn door een gedicht van P.C. Hooft of Lucebert. Maar in China heeft een enkel gedicht de hele techsector in een crisis gestort die dinsdag wereldwijd de stemming op de effectenbeurzen verknalde. In veel landen kelderden de koersen van met name ict-bedrijven. In Nederland daalde de AEX zelfs weer ver onder de grens van 700 punten. Techbedrijven als ASMI, ASML, Besi, Prosus en Adyen raakten uit de gratie bij beleggers na koersverliezen onder Amerikaanse en Aziatische sectorgenoten.

De daling werd maandag ingezet in Azië. De koers van Meituan, na Alibaba het grootste platformbedrijf van China, kelderde 14 procent nadat de oprichter en ceo Wang Xing een duizend jaar oud gedicht op sociale media had gezet, maar het later weer verwijderde. Gevreesd wordt dat het gedicht werd gezien als kritiek op de huidige president Xi Jinping. Het komt net op een moment dat het bedrijf al onder vuur ligt, omdat de autoriteiten een onderzoek hebben lopen naar overtreding van de mededingingsregels.

Meituan is de grootste maaltijdbezorger van het land, maar bezorgt ook allerlei lifestyle-producten. De marktkapitalisatie van het in Hongkong genoteerde bedrijf is 180 miljard euro. Ter vergelijking: die van Just Eat Takeaway is 11 miljard euro.

Onschuldig lijkend gedicht

Voor buitenstaanders lijkt het gedicht tamelijk onschuldig:

De Qin-dynastie is verwoest door het in brand steken van bamboe en stoffen./
De Hangu Pass en de Gele Rivier bewaakten tevergeefs de residentie van de voorouder van de Chinese draak./
Voordat de as in de brandende put koud werd, was er al een opstand uitgebroken in de provincie Shandong./
Liu Bang en Xiang Yu bleken allebei ongeschoolde mensen te zijn.

Maar tussen de regels zou kritiek zijn te lezen op de machthebbers. Het gedicht werd in de 9de eeuw geschreven als aanklacht tegen een Chinese keizer die veel kritische schrijvers had laten doden en hun boeken had laten verbranden. Boekverbrandingen liggen heel gevoelig, omdat ze relateren aan censuur door de huidige machthebbers.

Chinese consumentenorganisaties hebben Meituan de afgelopen dag beschuldigd van niet tijdige leveringen, misleidende informatie en onenigheid over het terugkrijgen van geld na retourzendingen.

Platformbedrijven op de korrel

Op dit moment is een onderzoek gaande naar veel platformbedrijven in China die een dominante positie hebben opgebouwd op hun markten. Eerder zijn Alibaba, Tencent en andere Chinese bedrijven met een pseudo-monopolie al berispt en beboet omdat zij handelaren dwingen alleen via hun site transacties te doen. Jack Ma, de grote baas van Alibaba, was zelfs een lange tijd onvindbaar. Meituan zou een boete van 700 miljoen dollar boven het hoofd hangen van de Staatsadministratie voor Marktregulering.

Wang Xing is zeer actief op het sociale-mediaplatform Fanfou dat eerder al enkele malen gesloten werd door de autoriteiten omdat het werd gebruikt voor berichtgeving over rellen. Hierdoor verloor het de concurrentieslag met Weibo. Maar de ceo van Meituan bleef het gebruiken, gemiddeld met drie berichten per dag.

De techsector is overgevoelig voor slecht nieuws, omdat beleggers, gezien de grote koersstijgingen, een enorm voorschot hebben genomen op toekomstige winsten. Als er dan een kink in de kabel dreigt te komen, vallen de koersen hard terug. Ook de stijgende rente op de mondiale kapitaalmarkten doet deze sector geen goed.

Een hogere rente maakt aandelen minder aantrekkelijk en dat geldt met name voor fondsen die pas op heel lange termijn echt geld gaan opleveren, zoals veel platformbedrijven. Hierdoor daalt de risicopremie op aandelen – het verschil tussen de winst per aandeel en het risicovrije rendement op staatsobligaties – waardoor vermogensbeheerders of hun computerprogramma’s aandelen gaan verkopen. Als de obligatierente 2 procent is, wordt van aandelen een hoger rendement of hogere risicopremie verwacht, dan als die 0 procent is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden