Oud-burgemeester sleept gemeente Weert voor de rechter

Jos Heijmans (D66) wil voorkomen dat geheime stukken worden gepubliceerd over de subsidie die hij gaf aan een stichting waarvan hij zelf voorzitter is. 

Woensdag buigt de gemeenteraad van Weert zich over een onafhankelijk onderzoek naar de integriteit van oud-burgemeester Jos Heijmans . Beeld ANP

Oud-burgemeester Jos Heijmans (D66) heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente Weert. Hij wil voorkomen dat documenten over hem openbaar worden gemaakt. Burgemeester en wethouders van Weert hebben dat aan de gemeenteraad laten weten. Het kort geding dient op 8 juni in Roermond, bevestigde een woordvoerder van de gemeente zaterdag in De Limburger. Verder wilde de woordvoerder hierover niets kwijt, omdat de zaak nu onder de rechter is.

Volgens de krant wil Heijmans voorkomen dat de gemeente onder meer een mailwisseling tussen hem en het PvdA-raadslid Fanida Kadra openbaar maakt. De Limburger schreef eerder dat Heijmans op eigen houtje 23 duizend euro subsidie gaf aan de Stichting International Award for Young People, waarvan hij zelf voorzitter is. Kadra heeft er een deeltijdbaan.

Commotie

Naar aanleiding van de commotie die na deze publicatie ontstond, legde Heijmans in januari zijn taken tijdelijk neer. Volgens de krant wilden de achtergebleven wethouders tegen de zin van Heijmans documenten openbaar maken die hij geheim wilde houden. Dit naar aanleiding van een beroep van De Limburger op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Die ruzie liep volgens de kant zo hoog op, dat Heijmans zich bij de gouverneur ziek meldde en liet weten niet meer terug te willen keren in zijn ambt. Gouverneur Theo Bovens benoemde Ina Leppink als waarnemend burgemeester.

Woensdag buigt de gemeenteraad van Weert zich over een onafhankelijk onderzoek naar de integriteit van Heijmans. Heijmans krijgt ook steun uit de Weerter gemeenschap. Twintig (oud-)-inwoners van Weert stuurden vrijdag een brief aan de gemeenteraad waarin ze zich achter de oud-burgemeester scharen. Het betreft onder anderen voormalige wethouders en raadsleden, voormalig burgemeester Karel Majoor en medewerkers van de moskeeën in Weert.

LEES OOK:

Burgemeester Weert onder vuur wegens mogelijke ‘schijn van belangenverstrengeling’

Burgemeester Jos Heijmans van Weert stopt tijdelijk als (onbezoldigd) voorzitter van de stichting International Award for Young People in afwachting van een integriteitsonderzoek tegen hem, waartoe de gemeenteraad woensdagavond na spoedoverleg heeft besloten. 

Burgemeester Weert stapt op door integriteitskwestie

Burgemeester Jos Heijmans (66) van Weert stapt op. Hij heeft zich ziek gemeld en aan de Limburgse gouverneur Theo Bovens laten weten niet terug te willen keren als burgemeester. De gouverneur heeft dit donderdag in een brief aan de gemeenteraad laten weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden