Oud-burgemeester moet onrust in Emmen bezweren

Burgemeester T. Lensen geeft het grif toe. Als je 'grote namen' als Jos Staatsen en Ed. van Thijn binnenhaalt, dan wek je al snel de indruk: 'er zal daar wel een hele hoop loos zijn'....

WIO JOUSTRA

Van onze verslaggever

Wio Joustra

EMMEN

Emmen is in de ban van een ambtelijke crisis, een vertrouwensbreuk tussen de ambtelijke top en de lagere echelons. Gevoelens van angst en onveiligheid verzieken de werksfeer. De regionale media scheppen een orwelliaans beeld van big brother is watching you. 'Op het gemeentehuis van Emmen praten de muren.'

Het dagelijks bestuur van de gemeente twijfelt aan het werkelijkheidsgehalte van de beeldvorming. In ieder geval is de tijd aangebroken voor een publicitair tegenoffensief. De beide PvdA'ers Lensen, belast met de ambtelijke organisatie, en wethouder H. Brummel, die personeel in zijn portefeuille heeft, onderbreken tenminste geruime tijd de dinsdagse collegevergadering om de pers te woord te staan.

In Emmen heerst geen bestuurlijke crisis, maar B en W zijn als werkgever wel degelijk bij de affaire betrokken. Bovendien is het in relatief korte tijd de tweede affaire die op het Emmer raadhuis speelt. Drie jaar geleden werd de gemeentesecretaris naar huis gestuurd wegens kritiek op de kwaliteitskaartmethode die bij de toenmalige reorganisatie werd toegepast.

Twee interim-managers later is per 1 december oud-wethouder P. Reuver (eveneens PvdA) in dienst getreden als gemeentesecretaris, een benoeming die op z'n zachtst gezegd in bepaalde kringen verwondering heeft gewekt. Samen met twee algemeen directeuren, F. Assen en H. van den Elst, en de directeur middelen, H. Boersma, vormt Reuver het GMT, het generaal management team.

Daarvan worden harde maatregelen verwacht, dit jaar en de komende drie jaar. Want in die tijd moet 12,5 miljoen gulden bezuinigd worden en dat gaat koppen kosten. Om precies te zijn, 10 procent van de ongeveer negenhonderd ambtenaren moet van de begroting worden afgevoerd. En dat kan niet zonder gedwongen ontslag.

Onrust derhalve, en niet zo'n klein beetje ook. 'Gevoelens van zich niet prettig voelen', noemt Brummel dat. Of er tussen die gevoelens en de spanning die de ambtelijke reorganisatie met zich meebrengt een koppeling bestaat moet het onderzoek uitwijzen dat onder auspiciën van een speciale raadscommissie wordt uitgevoerd. Staatsen of Van Thijn, beiden oud-burgemeester van respectievelijk Groningen en Amsterdam, wordt onafhankelijk voorzitter van die commissie.

De commissie krijgt het druk, getuige de resultaten van een dinsdag als representatieve gepresenteerde enquête van de ambtenarenbonden AbvaKabo, CFO en Novon. Er heerst op het gemeentehuis grote ontevredenheid over het functioneren van het GMT, met name over Van den Elst en Boersma. Het college heeft het er als werkgever bij laten zitten de problemen adequaat aan te pakken. De bonden dringen aan op een volstrekt onafhankelijk onderzoek om uit het dilemma te komen. Lensen en Brummel mogen niet langer deel uitmaken van de speciale raadscommissie en raad en college dienen bereid te zijn aan de uitkomsten van het onderzoek consequenties te verbinden.

Lensen: 'Als de beeldvorming van Emmen werkelijkheid zou zijn, dan hadden wij als college uiteraard al lang stappen ondernomen. Maar zo ervaren wij de werkelijkheid niet. Er is op het gemeentehuis sprake van een botsing tussen culturen, maar niet van een verdeling in twee kampen op de secretarie.' Maar de ambitieuze oud-wethouder van Den Bosch en voormalig topambtenaar van Volkshuisvesting moet het toch als een blamage, of tenminste als een brevet van onvermogen ervaren dat uitgerekend twee 'zware' oud-collega's zijn aangezocht om te gaan 'puin ruimen'?

Lensen: 'Dat kun je ook omdraaien en zeggen dat we de kracht opbrengen om die stap te zetten. Zowel in politieke als bestuurlijke zin is er behoefte aan herkenbaarheid, onafhankelijkheid en objectiviteit van het onderzoek. Wij hebben als gemeentebestuur de neiging om verdedigend te opereren. In dit geval gaat het niet om de verdediging van het college of van een wethouder. Het gaat om het oplossen van problemen in de ambtelijke organisatie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden