Oud-bondgenoten klagen over Morsi

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft zaterdag harde kritiek gekregen van vroegere bondgenoten. Ze bekritiseerden zijn keuze voor een premier zonder regeringservarig, verweten hem dat hij als president te weinig openheid van zaken geeft en dat hij liberale groeperingen van zich vervreemdt.

CAÏRO - De kritiek is een tegenvaller voor Morsi, die in een machtsstrijd is verwikkeld met de militairen over het bestuur van Egypte. Pogingen om hun macht in te perken, zijn tot nu toe op niets uitgelopen.


Het Nationaal Front, een verbond van seculiere en gematigde moslims en activisten voor de democratie, stelt dat Morsi zich niet houdt aan zijn belofte uit de verkiezingscampagne dat hij als president een regering van nationale eenheid zou vormen. Het Nationaal Front speelde een leidende rol bij de opstand tegen de verdreven president Hosni Mubarak.


Afgelopen week schoof Morsi de onbekende technocraat en voormalig minister van Water Hesham Kandil naar voren als de nieuwe premier van Egypte. Velen zien Kandil als een politieke lichtgewicht. Waarnemers menen dat Morsi en zijn Moslimbroederschap twijfelen over het benoemen van personen die op brede steun kunnen rekenen.


Op een persconferentie zei het Nationaal Front dat de besluitvorming van Morsi 'niet transparant en helder' is. De president, die sinds een maand in functie is, zou daardoor een 'vertroebelde politiek' creëren. De leden van het Nationaal Front herinnerden Morsi eraan dat hij de partijen die hem bij de verkiezingen aan de overwinning hielpen nog iets verschuldigd is.


De president heeft beloofd een regering te vormen waarin iedereen een plek zou krijgen. Kandils benoeming is volgens het Nationaal Front niet verstandig.


'Het is verrassend dat de persoon die benoemd is niet voldoet aan de gestelde criteria en dit is de eerste indicatie van de richting die we uit gaan', aldus Heba Raouf, hoogleraar politieke wetenschappen en lid van het Nationaal Front. Raouf had tevens kritiek op het overleg over de vorming van de nieuwe regering, dat achter gesloten deuren plaats zou vinden.


De liberale partij Wafd, ooit een politieke bondgenoot van Morsi's Moslimbroederschap, verklaarde zaterdag geen deel te willen uitmaken van de nieuwe regering. Ook een aantal ministers van de zittende regering heeft aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een kabinet-Kandil.


Premier Kandil zegt donderdag de namen bekend te maken van zijn regeringsploeg. Dit dreigt op een nieuw conflict uit te draaien met het leger. De militairen, die de macht overnamen na het aftreden van Mubarak, zouden de controle willen hebben over de gevoelige ministeries van Defensie, Binnenlandse Zaken, Justitie en Buitenlandse Zaken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden