Oud-bisschop Gijsen (80) overleden

Oud-bisschop Jo Gijsen van Roermond is maandag op 80-jarige leeftijd in Sittard overleden. Dat heeft het bisdom Roermond laten weten.

Jo Gijsen. Beeld anp
Jo Gijsen.Beeld anp

Gijsen stond bekend als een eigenzinnige en zeer behoudende bisschop. Hij was van 1972 tot 1993 bisschop van Roermond. Gijsen trok zich op een gegeven moment terug in Oostenrijk om later bisschop te worden op IJsland. In 2007 kwam hij terug naar Nederland en werd hij rector van de zusters karmelietessen in Sittard.

Tijdens zijn periode als bisschop in IJsland heeft Gijsen een brief van een slachtoffer van seksueel misbruik vernietigd, zo bleek eind 2012 uit een rapport van een IJslandse commissie die onderzoek deed naar seksueel misbruik binnen de Katholieke Kerk. Gijsen kreeg toen een ongeopende brief in handen van een man die schreef dat hij was misbruikt door een IJslandse priester. Door de brief te vernietigen is Gijsen volgens de IJslandse commissie nalatig geweest. Hij had een onafhankelijk onderzoek moeten instellen.

Volgens Gijsen zelf had de man slechts het vermoeden dat de priester in kwestie een seksuele relatie met hem wilde beginnen. Na een gesprek zouden ze samen hebben besloten de brief te vernietigen.

Het was niet de eerste keer dat Gijsen in verband werd gebracht met seksueel misbruik. In 2011 bestempelde de klachtencommissie het als 'onbetamelijk' dat Gijsen in 1959, als slaapzaalsurveillant van het kleinseminarie Rolduc, een masturberende jongen in zijn chambrette begluurde. Deze klacht werd niet ontvankelijk verklaard, omdat gluren niet voldoet aan de definitie van seksueel misbruik. Gijsen zei nooit gesurveilleerd te hebben op de slaapzaal, ondanks getuigenverklaringen.

Gijsen was de oprichter van het grootseminarie Rolduc (Kerkrade) in 1974. Deze priesteropleiding werd vaak geassocieerd met geslotenheid en behoudzucht.

De uitvaartplechtigheid van Gijsen is zaterdag in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. De RKK komt dinsdagmiddag met een extra uitzending van RKK Kruispunt Actueel naar aanleiding van het overlijden van Gijsen.

Droevig
'Droevig', zo noemen de bisschoppen van Nederland, verenigd in de Bisschoppenconferentie, het overlijden van oud-bisschop Jo Gijsen. Alle bisschoppen waren, toen het nieuws bekend werd, bijeen om te vergaderen in Utrecht en maakten van die situatie gebruik om gezamenlijk te bidden voor de overleden geestelijke.

'In de periode dat hij leiding gaf aan het bisdom Roermond was de polarisatie in de Nederlandse Kerkprovincie op haar scherpst. Maar steeds zette monseigneur Gijsen zich met grote moed in om zijn wapenspreuk 'Parate viam Domini' ('Bereid de weg des Heren') waar te maken', stellen de bisschoppen in een verklaring.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden