Oud-bisschop Bär wil excuus horen van Zorreguieta

Jorge Zorreguieta moet afstand nemen van zijn verleden. Zonder spijtbetuiging zal zijn aanwezigheid bij een eventueel huwelijk van zijn dochter Máxima en prins Willem-Alexander 'moeilijk' zijn....

ANP

Bär onderhoudt nauwe contacten met het Nederlandse Koninklijk Huis. Volgens Bär heeft de vader van Máxima geweten dat de mensenrechten in Argentinië werden geschonden tijdens het militaire regime van generaal Videla. Als staatssecretaris en later minister van Landbouw maakte Zorreguieta eind jaren zeventig en begin jaren tachtig deel uit van dat bewind. Tussen de 15- en 30 duizend Argentijnen zijn destijds gedood of verdwenen.

Zorreguieta heeft verantwoordelijkheid gedragen en weet gehad van een en ander, zei Bär. Volgens hem zou het voor de vader van Máxima pleiten als hij afstand neemt van dat verleden.

Bär verwees naar een verklaring van de Argentijnse bisschoppen. Die erkenden vorig jaar september dat zij tijdens de militaire dictatuur te weinig hadden gedaan ter verdediging van de mensenrechten. Bär hoopt dat die verklaring een voorbeeld zal zijn voor degenen die betrokken waren bij het regime, zoals ministers, en toen niets hebben gezegd.

Bär ziet mogelijk ook een rol voor Máxima weggelegd. Hij kan zich voorstellen dat de aanstaande echtgenote van de prins bij de afkondiging van de verloving 'iets zou zeggen, weet hebbend van datgene wat er in het land wordt gevoeld'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden